Митрополит Јоаникије: Спремимо се на подвиг који траје цијели живот

Published On: 15/03/2024

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 14. марта 2024. године архијерејску Литургију у манастиру Ждребаоник код Даниловграда.

У архипастирском слову Митрополит црногорско-приморски је нагласио:-А душа се просвјетљује још више молитвом, Светим тајнама Христовим, поукама из Светога писма и припремом за велики празник Васкрсења Христовог. Нагласак је свакако на духовном посту. Рекао је да наша душа треба да пости од злобе, од пакости, од зависти, од оговарања, од свађа, од злих мисли и намера и од свега што прља човека, што прља његову душу.

-Тако се наше мисли просвјетљују. Када се чувамо од зла, чинимо добро. То у духовном погледу значи да треба да се, избјегавајући зле мисли, зле намјере, зла дјела, наоружавамо добрим мислима, добрим намјерама, добрим дјелима. Тако се и наша мисао, наша срца и наше душе и осјећања, воља – све се просвјетљује, све добија нову снагу. Почињемо, једноставно, другачије да живимо, другачије да мислимо. Другачије гледамо на ствари. Све се просвјетљује пред нашим очима, ако постимо овај хришћански пост прије Васкрсења Христовога, објаснио је владика.

Рекао је да се, припремајући се за овај пост, надамо да ће нас Бог удостојити велике радости учешћа у празнику Васкрсења Христовог:- Христово васкрсење је и наше васкрсење. Он нас је учинио учесницима свога васкрсења и Његове побједе над смрћу и новог живота, вјечне радости, вјечног живота. Све нам је, дакле, отворено. Зависи само од нас да ли смо спремни да оставимо своје лоше навике, које се лако стичу, али се тешко од њих ослободити. Међутим, све може уз Божју помоћ, уз Божју милост. Али треба и воља – оно што недостаје савременом човјеку. Имају данас људи вјере, али ако немају и воље и истрајности у вјери, ни вјера не може да издржи.

Митрополит Јоаникије је нагласио да је за нас хришћане важно да не будемо људи од једног момента:-Него да будемо спремни да на овај пут којим идемо, идемо смјерно, кротко, истрајно у све дане нашега живота. Да се спремимо на тај дуготрајни подвиг, који траје цијелога живота. А онога који се труди, који се бори, који се подвизава и који стреми ка добру, Бог ће удостојити своје благодати, своје милости, своје свјетлости и своје мудрости. Оснажиће његов дух и укријепити га на добра дјела, упутити на добро да чини све у славу Божју и на своје спасење, али и на спасење својих ближњих, објаснио је он.

И свако од нас је призван да чини добро ближњему своме. А то нарочито гледамо да чинимо у току постова. Нарочито у току овога Великога поста – да у ближњему своме препознамо лик Божји, да препознамо Христа Господа. Господ Христос се поистовјећује са сваким од нас, нарочито с онима којима је помоћ потребна”, казао је Митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести