Епископ Теодосије богослужио у Бабином Мосту: Нисте сами.

Published On: 01/04/2024

Света архијерејска Литургија у Бабином Мосту

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски господин Теодосије служио је 31. марта 2024. године, у другу недељу Часнога поста, свету архијерејску Литургију у Бабином Мосту.

Епископу су саслуживали игуман манастира Светог Архангела код Призрена, архимандрит Михајло, као и свештеници мигровичког и приштинског намесништва

У препуној цркви у Бабином Мосту, епископ је тумачио прочитано Јеванђеље, говорећи о истинској вери у Господа:

-И када смо у опасности, у неприлици, невољи, болести, немаштини, треба да се сетимо Господа и да стремимо да будемо ближи Господу. А можемо да му се приближимо, у време часнога поста, молитвом и постом, знајући да када смо у његовој близини да ћемо добити исцељење душе и тела. Ако имамо мир Божји у себи и веру, онда ништа нам споља не може наудити, никакав страх нас не може смутити и онда нећемо правити грешке, онако како их често правимо у овом животу. А имати мир Божји, значи да имамо браћо и сестре љубави према Богу, према Цркви, према овој светој земљи којом ходимо и којом су ходили наши преци, према овим светињама које су нам дате од Бога и од наших светих. Ако имамо ту љубав онда нећемо погрешити“, рекао је владика.

Указао је да се варају они који су окренути само себи и стицању материјалног, мислећи да тиме постижу земаљску срећу и земаљски мир.

-Једини прави мир и благостање и срећа долазе од Господа. То је оно што не пролази. Овоземаљско је као сенка и сан. Сада их видимо али их онда нема. А са овим животом треба да задобијемо вечни, пренео је владика.

Преосталим Србима у општини Обилић и шире на Косову и Метохији поручио је да су као народ Божји и народ православни, примили веру, крсно име, светиње, земљу и све то и наследство:-А на нама је да то сачувамо и да животом својим освештамо и на нама је да све то предамо овој деци. И она имају право и на ову земљу земљу и на ову лепоту и на ове светиње, као што смо и ми имали право. Онда нећемо погрешити и имаћемо спокојство и мир Божји у души, истакао је владика.

Честитајући празник верном народу, епископ их је и охрабрио да не напуштају своја огњишта и своје светиње.

-Нисте сами. Ту су и свештеници, ту су и монаси, ту су наше светиње. Ту су ваши ближњи који ни по какву цену неће да напусте ове свете просторе. Значи нисте сами, а сви смо ми са Господом, који нас никад неће напустити ако ми њега не напустимо, који од нас никад неће окренути главу ако ми не окренемо главу од Господа и кренемо супртоним путем. Нека би нас Господ просветлио и научио речју својом да будемо његови верни људи, верне слуге, како би и ми остварили оно шта Господ од нас очекује, беседио је владика Теодосије.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести

Повезане вести