Епископ далматински Никодим: Спасење долази кроз друге људе

Published On: 03/04/2024

 Његово Преосвештенство Епископ далматински господин Никодим служио је 31. 3. 2024. године свету архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Книну.

Окупљеном верном народу владика је честитао данашњи празник уз неколико речи о прочитаном одломку из Јеванђеља:

-Чули смо у данашњем Јеванђељу причу о одузетоме кога је Господ исцелио у граду Капернауму у Светој Земљи. Из тога догађаја могли смо да видимо колика је љубав пријатеља коју су они показали према том човеку и сам Господ, видевши ту њихову веру, учинио је чудо. Када се прочуло да је Господ у Капернауму, тог одузетог човека пријатељи су довели и с обзиром да је кућа у којој је Господ био била препуна људи, нису успели да уђу, па су открили кров и тако га унели. Ништа не рекавши ставили су га испред Господа који му је тада рекао да му се опраштају греси његови, на шта су многи људи били саблажњени.

Господ је знао да је извор већине болести управо грех и да када живимо у греху он настави да се шири по телу и узрокује болест. Бог то дозволи да би нам дао могућност да, носећи неку болест, поправимо себе и размишљамо о себи, а кроз то и о другима, јер се само кроз друге можемо спасти, као што смо видели и у овој причи. Љубав коју су пријатељи болесног човека показали према њему и према Господу је управо оно што и ми треба да показујемо једни према другима, а ту, најсавршенију љубав даровао нам је Христос када је положио свој живот за нас, да би нас спасао и ослободио нас од окова греха.

То је оно чему ми треба да тежимо, да се у свакоме даху живота свога исправљамо, трудимо, молимо Богу и покушавамо на првом месту да будемо добри пријатељи какви су били ови из јеванђељске приче. Ако се трудимо да будемо истински ученици Његови треба да имамо љубави према свима, посебно према онима који су маргинализовани и напуштени, а ако се догоди да се огрешимо о ближњег свог треба да затражимо опроштај, поручио је владика и истакао да му је изузетно драго што смо данашњим сабрањем заједно принели жртву коју нам је Господ оставио да чинимо у Његов спомен, са надом да ћемо се на многа и блага љета окупљати и кроз то наследити Царство Небеско.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести