Митрополит Јоаникије: Постимо тјелесно и духовно

Published On: 04/04/2024

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 3. априла 2024. године Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Ћелија пиперска.

У литургијској беседи Високопреосвећени митрополит Јоаникије је рекао да је пост благословени подвиг који је заповијеђен роду људскоме још од праоца Адама и подсетио да је Мојсије постио 40 дана и 40 ноћи, као и Господ Исус Христос који је тако освештао овај пост и први извојевао победу над ђаволом и његовим анђелима и победио сву силу демонску.

-Он нас кроз пост и молитву уводи у тајне духовнога живота, које врхуне у Тајни васкрсења Христовога. Зато овај пост, као и сваки хришћански пост, називамо свијетлим постом јер смо наоружани свијетлом надом Васкресења Христовога, а и сам тај подвиг је благословен, освештан. Просвјећује се и човјеков ум и очишћује се човјеково срце постом и молитвом и просвјетљује се цијело човјеково духовно биће.

Иако би се рекло да је Света четрдесетница велики и напоран подвиг, од кога многи одустају, с обзиром на оно што добијамо и чега се удостојавамо ако постимо овај пост онако како је Црква Божија заповедила, онако како је Црква Божија искусила и гледала на то искуство, онда је, казао је владика, то заправо један мали подвиг за који добијамо веома много:-Препорођује се наше биће, почињемо другачије да мислимо, другачије да гледамо на ствари овога свијета, на смисао живота. Почињемо другачије, просвијетљени божанском свјетлошћу, да гледамо и на своје ближње. Овај подвиг је, и то је добро, заједнички, саборни подвиг и он истовремено утврђује наше заједништво. Када се ослобађамо од својих страсти, а на то смо призвани, а не да их умножавамо, нарочито ако се научимо да поред тјелесног поста постимо и духовни пост, онда ћемо се свакако ослободити опасних душепогубних страсти, злоће, зависти, пакости, мржње, злих ријечи и празнословља и свега онога што квари, празни и упропашћава и човјекову душу и људску заједницу, беседио је владика.

Опширније на сајту: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести