Патријарху Порфирију уручен орден Преподобног oца Јустина

Published On: 08/04/2024

У години јубилеја Преподобног оца Јустина – 130 година од рођења, 45 од престављења Господу и 10 година од преноса његових моштију – мноштво верника на Благовести молитвено се сабрало под омофором Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, кога су у младости путеви такође водили у ћелијску светињу, где је реч Божју проповедао управо наш заступник нам пред престолом Божјим – ава Јустин.

У Храму Светог Саве, Светог Јустина мученика и Преподобне Марије Египћанке, подигнутом по завету оца Јустина, благовештењска молитвена свечаност крунисана је доделом ордена који носи његово име Светејшем Патријарху г. Порфирију.

– Свети ава Јустин присутан је данас кроз његове свете целебне мошти, којима побожно приступамо ради благослова и на спасење. Приступамо својим богоугодним молитвама, које принесемо Господу, Којег је волео срцем и душом и Којем је служио својим бићем и снагом. Приступамо богонадахнутим беседама, које је упућивао верном народу, не само његовим савременицима, већ и свим нараштајима који су га наследили. Приступамо и својом богомудром речју, коју нам је оставио да нас просвећује и изграђује и својим исповедањем православне вере за коју је живео и за коју је страдао – рекао је Епископ ваљевски г. Исихије у част оца Јустина. Патријарх Порфирије је имао велику љубав и поштовање према њему, те много пута побожно долазио у Ћелије на благовештењска сабрања и другим данима.

– Уверени смо да сте са његовим (Оца Јустина) благословом примили свете тајне монаштва, свештенства, епископства, те дужност,  достојанство и послушање првојерарха у коме нас данас походите. Као српски патријарх, Ви се данас неуморно и посвећено трудите да нас у светосавском и светојустиновском духу, као његов изврстан ученик и наследник, водите у благословено царство Оца и Сина и Светога Духа и да то царство оприсутњујемо у нашем животу. Пастирски се старате о Цркви, не остављајући никог изван Ваше љубави и бриге. Молимо се Њему да Вас укрепи и облагодати – рекао је владика Исихије и уручио орден Преподобног оца Јустина Патријарху Порфирију у знак благослова који почива на њему, оданости и синовске љубави свештенства и народа Епархије ваљевске, о којој се духовно стара.

Орден Преподобног оца Јустина установљен је 2019. године са благословом блажене успомене Епископа ваљевског Милутина. Тим признањем до сада су одликовани Патријарх српски Иринеј, Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, Епископ захумско-херцеговачки Атанасије, архитекта Предраг Ристић, Епископ бачки Иринеј и Митрополит берлински Марко.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести