Исповест свештенства архијерејског намесништва лепеничког у Крагујевцу

Published On: 11/04/2024

У среду, 10. априла 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Литургију Пређеосвећених дарова у храму Светог Јоаникија Девичког у Крагујевцу уз саслужење свештенства архијерејског намесништва лепеничког.

Саслуживали су архимандрит Петар Драгојловић, архијерејски намесник протојереј Срећко Зечевић, протојереј Синиша Раденковић, јереј Владан Костадиновић, те протођакон Иван Гашић и Мирослав Василијевић.

По благослову Његовог Преосвештенства, верном народу се беседом обратио протојереј Синиша Раденковић рекавши да:

-Крстопоклона Недеља Великог поста подсећа на важност и снагу Крста. Текстописци Триода нас укрепљују и оснажују да ток поста проведемо у духовној радости. С друге стране ојачавају нам дух и с треће стране подсећа нас на Христов долазак у Јерусалим. У то име подсећам вас на старозаветну причу о Праоцу Авраму који је са вером повео свог сина Исака да га принесе на жртву. На самом жртвенику анђео зауставља његову руку и дарује живот његовом сину. Наш Бог је Бог љубави, милости и саможртве. Истинска вера у њега је вера без компромиса. Калкулација са њим једноставно није могућа. Христос на Крсту страда добровољно да би смо учествовали у плодоносним даровима Крста који нам се дају. Христос говори да неки који овде стоје неће окусити смрти док не виде Царство Небеско. У уметничким представама запада Христово страдање је приказано као уверљива победа смрти, док у Студеничком распећу Господ наш Исус Христос шири своје руке, грлећи читав свет. То је жртва и Бог у ког ми верујемо. Бог љубави. Христов ход ка Крсту, ка распећу и Васкрсењу оживотворен је присуством Духа Светога. То су дарови који се нама дају. Зато се за нас поставља питање где се ми хришћани данас налазимо и како употребљавамо те дарове? Бог је стално присутан раширених руку чекајући наше покајање а потом и наше смирење. Христос нас призива да учествујемо у његовој благодатној тајни љубави. Нека нас Бог укрепи и оснажи у ове дане поста да дочекамо Његово Васкрсење певајући клањајући се Крсту на ком је распет.

Изовр: Епархија шумаијска

Најновије вести