Епископ Кирило посетио Цеље

Published On: 22/04/2024

У четвртак, Његово Преосвештенство Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Митрополије загребачко-љубљанске, посетио је 18. априла 2024. године храм Спаљивања моштију Светог Саве у Цељу. Владику су дочекали цељски пароси јереји Горан Шљивић и Веселин Ристић, а у пратњи епископа био је архијерејски заменик свештеник Богољуб Остојић и чтец Нешо Ковачевић.

Након обиласка храма, владика Кирило посетио је цељског градоначелника Матију Ковача. У срдачном састанку одржаном у Градској општини Цеље владика је упознао градоначелника о потреби православних верника у Цељу за новим храмом, а разматране су и потенцијалне локације за изградњу будуће цркве.

Након посете градској управи, владика Кирило је посетио бискупа цељског Максимилијана Матјажа и бискупа цељског у пензији Станислава Липовшека. Састанак са двојицом бискупа одржан је у Дому светог Јожефа у Цељу. Након топлог пријема, Владика Кирило је у пратњи бискупа Липовшека посетио Покрајински музеј у Цељу, где их је дочекао директор музеја Стане Розман, упознавши их са богатим историјским наслеђем града, као и цељском грофовском породицом којој је припадала и Кантакузина Катарина Бранковић.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести