Митрополит Јоаникије: Света Марија Египћанка је достигла анђелски начин живота

Published On: 22/04/2024

Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је 21. априла 2024. године, у Недељу Свете Марије Египћанке, свету службу Божју у манастиру Савина.

Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске.

У архипастирској проповеди владика је рекао да у другој половини Васкршњег поста Црква истиче два примера великих подвижника.

-Прошле недјеље прославили смо Светога Јована Лествичника, који је од своје младости цио свој живот посветио Богу, провео цио свој живот у посту и молитви, стекао, тако да кажемо превелико духовно искуство које је дјелимично сабрао у својој књизи Лествици, која представља ризницу духовнога, подвижничкога, аскетскога искуства и опита заједништва са Богом“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Данас истичемо, рекао је он, пример Свете Марије Египћанке, која је своју младост провела у великим гресима:-У једном моменту, по милости Божијој, она је дошла к себи и сагледала свој живот и своје промашаје, увидјела у какав је ћорсокак доспјела. Имала је само једну жељу: да се покаје за своје гријехе и да остатак свога живота проведе у служењу Господу. И она је по својим подвизима достигла Светог Јована Лествичника. Зато је Црква Божија истиче као примјер, рекао је митрополит Јоаникије.

Објаснио је да се бивша грешница кроз многе године покајања, кроз многе године проведене у пустињи, у одрицањи од свих добара овога свијета до те мере усавршила и духовно обновила:-Докле се молила, она се благодаћу Божијом уздизала изнад земље, јер је достигла анђелски живот на земљи кроз пост и молитву. И Дух Свети је до те мјере просветио да иако није имала Свето Писмо она га је у пустињи научила напамет, јер јој је Дух Свети открио сво Јеванђеље спасења. Задивила је својим подвигом палестинске пустињаке, велике подвижнике, казао је владика Јоаникије.

Објаснио је да Црква истиче ове примере ради нашег спасења, да видимо да је могуће достићи врлински живот и светост.

-Као што је Свети Јован Лествичник примјер за оне који су од младости своје ишли правим путем, али и као Света Марија Египћанка која је била пала у својој младости, послије се сузама покајања очистила, препородила, просвијетлила и достигла анђелски начин живота Божјом благодаћу и Божјом милошћу“, објаснио је митрополит Јоаникије.

Владика је подсетио да је српски народ увијек био везан за Свету земљу, где се подвизавала Света Марија Египћанка и за Свету гори Синај, где се подвизавао Свети Јован Лествичник.

-О томе свједоче двадесет и пет српских глагољских књига које су нађене у манастиру Свете Каратине на Гори синајској. Тамо се подвизавао Свети Јован Лествичник и једно вријеме био игуман. А Свету земљу још у давнини походио је два пута Свети отац Сава. А за њиме, из покољења у покољење, многи други. И тако смо се упознавали са тим духовним искуством из Свете земље, које је пребогати и које имамо сабрано у богослужбеним књигама у току овога великога и часнога поста, казао је митрополит Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморкса

 

Најновије вести