Лазарева субота у манастиру Светих архангела код Призрена

Published On: 29/04/2024

У манастирима широм Епархије рашко-призренске данас је свечано прослављен празник посвећен васкрсењу Лазара из Витаније- Лазарева субота.

Празник је посебно свечано обележен у манстиру Светих архангела код Призрена где се на данашњи дан пре 20 година братство манастира вратило у спаљене конаке и обновило живот у задужбини Цара Душана која је девастирана у погрому 17. марта 2004. године.

У част повратка подигнута је капела у посвећена васкрслом Лазару, а велики број верника са Косова и Метохије, Централне Србије и Црне Горе, окупио се на Литургији коју је уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске служио владика Теодосије. У току свете Литургије, владика Теодосије у чином протојереја одликовао свештеника Бошка Клисарића.

Владика Теодосије честитао је данашњи празник и славу нашег игумана Михајла. Владика је у беседи казао да су Христово страдање и васкрсење стубови наше вере, означавајући нови почетак и спасење за све људе:- Тамо где сви мисле да је крај Господ чини да настаје почетак нечега бољега, нечега лепшега. И када су Њега распели на крсту, када су многи ликовали, када је и сам ђаво ликовао видећи Господа нашега на крсту и када је издахнуо мислећи да је то крај, да је то њихова победа они су се преварили јер то само нови почетак. Почетак нечега бољега и спасеноснијега за нас људе. Ето Господ Лазаревим васкрсењем најављује своја спасеносна страдања и своје васкрсење. И онда само дан након тога када је он са својима апостолима, ученицима улазио у град Јерусалим дочекао га је многи народ и деца бацајуци цвеће испред њега куда је требао да прође. И узвикујући благословен онај који долази у име Господње”, казао је у беседи владика Теодосије.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести