Васкрс у манастиру Грачаници

Published On: 05/05/2024

У манастиру Грачаница, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски господин Теодосије, служио је поноћну Литургију, на којој се причестио велики број верника, а посебно деце.

За певницом су појале монахиње манастира Грачаница и студенти теологије. На Литургији су присуствовали и амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф мисије ОЕБС-а на Косову, као и представници локалних самоуправа.

У току службе прочитана је и посланица Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Косово и Метохији, наша колевка и наш дом

Према речима Његове Светости, српски народ – носећи свој крст – носи и крст Христов, а понео га је и у Првом светком рату, и у Другом светском рату.

-Као пастир словенског стада Христовог, са жаљем подсећам све на чињеницу да је свет у којем живимо заборавио геноцид над српским народом у 20. веку, као и у вековима који су му претходили. Свако друго брдо на местима где живе Срби својеврсна је голгота“, поручио је патријарх.

Када је реч о Косово и Метохији, патријарх је рекао да је то наша колевка и наш дом, у којој се преплићу прошлост, садашњост и будућност и да се увек треба молити за браћу и сестре на Косову и Метохији који су живи израз наде, љубави, трајања и претајавања у Христу.

Он је додао да Срби на Косову живе у такозваном миру, у миру у којем нема слободе и миру у којем има само страха и неправде.

Ми смо народ хришћанског идентитета израженог кроз задужбине које чине најгушћи молитвени венац храмова на свету, венац који смо исплели на Косову и Метохији“, истакао је Патријарх.

Извор: Епархија рашко-призренска

Најновије вести