Прослављена крсна слава Мисионарског одељења Архиепископије београдско-карловачке

Published On: 24/05/2024

На празник Свете равноапостолне браће Кирила и Методија, 24/11.  маја 2024. године, Мисионарско одељење Архиепископије београдско-карловачке прославило је своју прву крсну славу у својим просторијама које се налазе при Парохијском дому храма Светог Александра Невског на Дорћолу.

Славски колач је молитвом освештао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, а потом га заједно са присутним свештеницима и члановима Одељења преломио. У наставку, патријарх Порфирије је изнео надахнуту беседу, коју је започео од  догађаја Васкрсења, централне тачке наше вере, и притом нагласио потребу сведочења Васкрслог Господа. Патријарх је објаснио да је Црква по свом усмерењу мисионарске природе, указујући на речи Господње Идите и научите све народе, крстећи их и име Оца и Сина и Светога Духа и подсетио присутне на различите типове црквене мисије. У погледу оснивања Мисионарског одељења, Његова Светост је посебно нагласио потребу за систематичном организацијом мисионарских активности у Архиепископији. Беседу Његове Светости у целости можете прочитати ОВДЕ.

Патријарху се у име свих чланова Мисионарског одељења захвалио презвитер др Оливер Суботић, управник Одељења. Он је нагласио значај оснивања Мисионарског одељења и истакао да се патријарх Порфирије златним словима уписао у мисионарску историју Архиепископије београдско-карловачке.

Патријарх је провео око два сата у разговору са присутнима, покрећући различите мисионарске теме. Током разговора су поменуте досадашње активности сваког одсека Мисионарског одељења понаособ, а могло се чути више нових мисионарских идеја. Атмосфера разговора са Патријархом је била посебна и покренула је све присутне на даљи рад и труд на мисионарском пољу.

Поред данашњих славара, управника презвитера Оливера Суботића, координатора ђакона др Александра Милојкова и Зорана Луковића, секретара Небојише Мишевић и преводиоца Љиљане Мутавџић, славском сабрању су присуствовали протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског; протођакон др Драган Радић, професор Православног богословског факултета у Београду; протођакон Радомир Врућинић, ректор Богословије Светог Саве у Београду; као и чланови братства храма Светог Александра Невског: старешина презвитер Стеван Вукић, протојереј Бранислав Јелић, презвитер Милорад Средојевић и ђакон др Ђорђе Петровић. Присутни су били и чланови Стручног савета Мисионарског одељења: презвитери Владимир Марковић, Владимир Радовић, Зоран Радојевић и Ненад Величковић, презвитери Владан Вићентијевић и Александар Митровић, као и многи пријатељи, сарадници Мисионарског одељења и гости из других земаља којима је Патријарх посветио посебну пажњу.

Извор: Мисионарско одељење Архиепископије београдско-карловачке

Најновије вести