Патријарх Порфирије служио свету Литургију у цркви Светог Јована Владимира

Published On: 05/06/2024

Поводом храмовне славе, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је служио 4. јуна 2024. године свету Литургију у цркви Светог Јована Владимира, Кнеза српског, у београдском насељу Медаковић.

Подсећајући да је реч Господња веома јасна, недвосмислена, прецизна и, наравно, блага, а у исто време лековита и горка, јер захтева подвиг, труд и крст, патријарх Порфирије је нагласио:

– У данашњем одломку из Јеванђеља по Јовану Господ је јасан. Он најпре говори о томе да је љубав смисао и да је Он љубав. У исто време не обећава да ћемо у овом животу пролазити само једноставно и лако уколико испуњавамо заповести Божје, уколико постимо и молимо се. То се подразумева, јер је то наше природно стање, него Господ каже да ћемо имати искушења и, штавише, употребљава веома снажну, грубу, бруталну реч. Он каже: Свет ће вас мрзети. Веома је важно да схватимо да ће нас свет мрзети и да не треба да подилазимо духу овог света, да не треба да му се удварамо, да не треба да нам буде циљ да му се допаднемо. Циљ треба да нам буде да се молимо за све људе, да имамо љубави према свим људима, јер сам Господ исто тако каже: Љубите и непријатеље своје! Дакле, свет ће вас мрзети, али ви треба да се молите за све, да праштате свима, да се трудите да их волите зато што су и они иконе Божје, јер је Господ и њих створио.

Беседу патријарха Порфирије у целости можете прочитати ОВДЕ.

Предстојатељу Српске Православне Цркве су саслуживали: архимандрит Пајсије, изабрани Епископ диоклијски; архимандрит Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода; протојереји-ставрофори Бранко Топаловић, Јован Благојевић и Ристо Перић; протојереји Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског, и Драган Шовљански; протонамесници Милан Марић и Игор Лукић; јереј Игор Грачун; као и протођакони Драган Радић, Радомир Врућинић, Милојко Топаловић и Душан Тодоровић.

Најновије вести