Имендан Архиепископа атинског Јеронима

Published On: 21/06/2024

Архиепископ атински и све Грчке Господин Јероним служио је 15. јуна 2024. годин, када Црква поштује успомену на светог Јеронима Пентаглоса, велико повечерје у светој цркви Светог Атанасија и Светог Порфирија у Геронтолошком центру „Агиос Порфирије“ у Атини.

Присуствовали су многи архијереји Грчке Цркве, међу њима Митрополит Лаодикијски господин Теодорит, директор Представништва Васељенске Патријаршије у Атини, Митрополит Гвинејски господин Георгије, представник Патријарха Александријског и целе Африке, Митрополит Теодор у Атини, егзарха Гроба Светог архимандрита Рафаила; счужбеници Светог Синода Грчке Цркве и  Архиепископије Атине, представници локалне власти, свештенство и мирјани.

Проповедник архијерејског намесништва архимандрита Нектарија Карсиотиса који се осврнуо на живот и пут Светог Јеронима и пожелео Његовом Блаженство имендан. Том приликом, истакао је да  сваки добронамерни верник осећа утеху Цркве и шта значи бити прави Епископ, служитељ Цркве и народа.

Архиепископ Атински се захвалио свима на присуству и помоливши се рекао да „Бог све ојача, просветли и држи заједно, јер нам наше време даје много повода за експлозије, за побуне, за претензије и за битке. Имамо обавезу и дужност да ове прилике и потешкоће увек „чешљамо“ кроз дух и учење нашег Господа и Цркве. Лако је викати, али је тешко суздржати се и подржати“.

Закључивши на крају проповеди да су нам потребне за живот и напредак да пригрлимо труд светог Јеронима и да идемо напред.

Извор: ecclesia.gr

Најновије вести