Митрополит Јован: Љубав према Богу појачава веру

Published On: 21/06/2024

У четвртак, 20. јуна 2024. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит шумадијски господин Јован служио је свету Литургију у Старој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога светога храма.

Беседећи верном народу на прочитано 55. зачало Јеванђеља од Јована, Високопреосвећени митрополит Јован је рекао:

-Чули смо у данашњем Јеванђељу где Господ Исус Христос каже својим ученицима: „Шта год заиштете од Оца мога у име моје, даће вам се!“ Христос им каже „у име моје“ јер онај који верује у Христа да је он Бог, верује и у Бога Оца и у Бога Духа Светога. Када кажемо да верујемо у једнога Бога Оца, ми кажемо да верујемо у једнога Бога у три лица. Када се у молитви обраћамо Господу Исусу, ми се обраћамо свој Светој Тројици. У Цркви све бива од Оца, кроз Сина у Духу Светоме. Зато је Господ рекао да све иштете у име моје, добићете. Господ је наш тај који нас приводи Богу Оцу, који нас спасава јер је Бог Отац сав суд предао Сину. Зато и каже: „Ко љуби Сина, љуби и Оца. Ко љуби Оца љуби и Сина, љуби и Духа Светога.“ Овој Господ рекао апостолима пред своје Вазнесење. Он је хтео да их утеши јер су они били гоњени и за време Христа али док су били са њим и осећали његово присуство, осећали су се снажнијим. Сада се Господ Вазноси на небо и они му кажу: „Господе, немој нас оставити сироте.“ Господ одговара да неће и да ће их узети себи. Господ је охрабрио своје ученике рекавши им да га у онај дан (свеопштег Васкрсења) нећете питати ни за шта јер ће све бити јасно. Када су Га видели Васкрслога апостоли су од радости занемели. Пошто још увек нису били просвећени Духом Светим, мислили су да је све готово, јер је Христос разапет, умро и сахрањен. Када су га видели од радости су занемели јер су све муке биле скинуте са душе њихове и сва питања решена. Питања живота и смрти, овога и онога света. Треба само да верујемо. Христос је Васкрсао и ништа нам више не треба. Да живимо у вери да ћемо и ми васкрснути. Сви ће васкрснути: праведници за живот вечни али и грешни за муку вечну. Ми који се у Христа крштавамо, треба са Христом и да се сахрањујемо. Ми који са Христом умиремо, ми ћемо са Христом и Васкрснути.

Господ наш Исус Христос је одговорио на сва питања која су мучила род људски. Господ Исус Христос ће Духом Светим говорити отворено а не више у причама као до тада. Тада се отворио ум апостола да разумеју Писма и потпуно спознају Бога Оца Небескога. После Васкрсења Господ Исус Христос ће своје безгранично човекољубље пренети и на Оца и умилостивљавати га према роду људском огреховљеном и слабом. Бог Отац код људи највише цени Христољуље. Ко има љубави према Христу има је и према Оцу и Духу Светоме. Тај ће одбацити грех. Ни добро ни зло не можемо учинити ако га најпре не заволимо. Човек ни грех не може да учини ако га најпре не заволи. Тада ћемо добити муку вечну. Ако заволимо љубав, тада ћемо добити живот вечни са Богом. Живећемо у рају. Рај је тамо где је Бог. Ако Бога носимо у себи, онда носимо и рај са собом. Ако Бога не носимо, онда носимо пакао. Ако Бога нема у нашем срцу, онда нема ничега, ни љубави, ни смирења, ни кротости, правде, ни истине… Љубав према Богу појачава веру. Вера појачава љубав. Зато не можемо да одвојимо највеће три хришћанске врлине: веру, наду и љубав. Нада не вреди ако не верујемо или не волимо јер нема шта да је поткрепи. Како каже наш народ: „Нада последња умире.“ Човек треба стално да се труди да верује у Бога, воли Бога и људе и да се нада спасењу. Не због личних заслуга, већ све што чинимо је мало у односу на то колико грешимо али тада не треба да падамо у очајање већ да управо кроз тај грех још јаче заволимо и верујемо у Бога. Док год имамо праве Јеванђелске вере нећемо пасти у очајање. Ко љуби Христа љуби Бога и све што је Христово је свето и узвишено. Из љубави према Христу, рађа се и вера у Бога. Не можемо љубити Христа и ићи за варљивим жељама својим. Радити по свом није вера, већ обмана и тврдоглавост. Воља Божија је да се сви спасемо и дођемо до познања истине. Вера је заснована према љубави према свему божанском у њему и поверење у Њега као човекољубивог Бога.

Извор: Митрополија шумадијска

Најновије вести