Патријарх Данило: Права вера и молитва одржавају јединство Цркве

Published On: 21/06/2024

Његово Блаженство Патријарх Данило рекао је у недељу, на крају Литургије у цркви Рођења Пресвете Богородице у Букурешту, да „права вера и молитва одржавају јединство Цркве, Исус не само да је говорио о јединству Цркве, већ се и молио за то”.

У наставку објашњења, Његово Блаженство је истакао чињеницу да се „јединство Цркве не може одржати само учењем вере, већ и молитвом за јединство, јер је због греха Црква стално у опасности од раскола или поделе“.

Причешће вечне љубави

Исту сврху имао је Први Васељенски Сабор, да разјасни одступања настала услед Аријеве јереси, по којој су Син и Дух Свети створена Божија и стога је прави Бог само Бог Отац.

„Ово размишљање је веома упрошћено, да ако је Бог један мора да буде сам, дакле мора да буде вечно сам“, објаснио је Патријарх румунски. С друге стране, „хришћанска вера показује да Једини Бог није сам, вечна самоћа, већ заједница вечне љубави. Бог Отац је Отац вечног Сина, за кога Јевреји нису чули“.

Стицање вечног живота и сједињење човека са Богом

„Зато су оци Првог васељенског сабора истицали да је Исус Христос Светлост од Светлости, Бог истинити од Бога истинитог, једносуштац са Оцем, односно Бог. Иначе, наставио је патријарх Данило, „спасење нема смисла, оно се не може постићи, јер је заједница за стицање вечног живота сједињење човека са вечно живим Богом. Ако је Исус Христ створење које се појавило у времену и није вечни Бог као Отац, онда је спасење изгубљено“.

„Никејски оци су показали везу између исповедања Христовог божанства и могућности спасења. Ако Бог није истинит, не може нас спасити, не може нас обоженити, не може нам дати живот вечни јер нема овај вечни живот у себи од вечности“. Говорећи о природи и утицајима Аријеве јереси, блаженопочивши отац Патријарх Данило је рекао да је на њу значајно утицала грчка философија, која је сматрала да је божанско биће једно и недељиво, при чему је Бог један као вечна самоћа и „математички тип“ .

Насупрот томе, „Тајна Свете Тројице је управо то, да је Троједини Бог хришћана Бог љубави, Бог вечне самоће не може да воли себе вечно, осим у себичном облику“, наставио је Његово Блаженство.

„Ово је Тајна Цркве, јер то није проста људска организација, већ је то живот Христа Свете Тројице протегнут у човечанству. Зато крштавамо у име Оца и Сина и Светога Духа и славимо Оца и Сина и Светога Духа и чекамо заједничко Васкрсење да уђе у радост, мир и љубав Царства Превише Света Тројица“, додао је Патријарх Данило.

Извор: Румунска Патријаршија

Најновије вести