Другог дана Педесетнице у Полицама код Берана

Published On: 25/06/2024

Другог дана Педесетнице, у понедељак 24. јуна 2024. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки господин Методије служио је са свештенством свету архијерејску Литургију у цркви Свете Тројице, у селу Полица код Берана.

Литургијском прослављању празника и храмовне славе присуствовао је верни народ овог краја, којима се архипастирским словом обратио Преосвећени епископ Методије: -Срећна вам слава, наздравље и на спасење света Литургија. Ово је један, за мене чини ми се најљепши крај у Црној Гори, најблагословенији као да је Шумадија, а не Црна Гора. Тако вас је Господ благословио овим великим даром Божјим да у овако лијепом простору живите, да у зноју лица свога хљеб свој зарађујете и једете, а у радости срца свога да живите са својим ближњим и да се Богу молите. Смрт није кад човјек умре, смрт је кад човјек не изабере Христа, тада је изабрао непостојање, а смрт је само капија кроз коју нам ваља проћи као што смо прошли кроз капију рођења, ушавши у ову матицу живота као највећи дар Божји који смо могли од Бога добити, а то је да постојимо, да смо личности, а онда и да будемо у заједници са Богом, казао је владика.

Ми смо данас овде, додао је он, где нас је благодат Духа Светог и овај празник окупили у заједници са Богом, причестили се самим живим Богом.

-Молимо се Њему, Њему се обраћамо, Њега волимо, за Њим жудимо и Господ је рекао: Ко мени дође, из њега ће, из његове утробе потећи извори воде живе. То значи благодат Духа Светог, а како ћемо Господу доћи, не корацима корачајући до неког простора или мјеста, него тако што ћемо све оно што је Господ нама заповиједио: да љубимо једни друге, да будемо милостиви, поштени, правдољубиви, истинољубиви, не клеветници, не они који мрзе него они који све чине да другоме помогну и учине милост, тада ћемо прићи Њему и приближити се.

-Његову близину осјетићмо тако што ће нам срце од благодати Божје заиграти у миру и радости. Као што нам сада игра овдје окупљенима око овог светог храма, на овом дивном и благословеном мјесту Горажду, у овим селима поличким благословеним. Бог вас благословио, као што је благословио штедро и овај диван, питоми и благословени простор, сваком вас благодаћу и даром својим обдарио и дао вам да истрајете на путу својих отаца, васпитавајући своју дјецу, којих овдје, дао је Бог, има много и који су се окупили, да на том путу иду, да иду путем спасења и вјечног живота“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

Сабрани верни народ, предвођен владиком и свештенством, у свечаној литији опходио је храм.

Благосиљан је и преломљен славски колач, а домаћини овогодишње славе били су мештани села Маште. Обавезу за идућу годину преузели су житељи Заграђа.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Најновије вести