Прва свечана Видовданска академија у Паризу

Published On: 01/07/2024

Са благословом Преосвећеног Епископа париског и западноевропског г. Јустина, а у организацији Епархије западноевропске, у срцу Париза, града светлости и културе, у Саборној цркви Светог Саве 28. јуна 2024. године је одржана прва свечана Видовданска академија.

На тај свети дан српска заједница у Француској се окупила како би прославила Видовдан, празник који у српској историји и колективном сећању има посебно место. Супруга председника Републике Србије гђа Тамара Вучић је увеличала свечаност својим присуством, доносећи са собом дух отаџбине и пружајући подршку српској дијаспори. Свечаности су присуствовале амбасадор Репубике Србије у Паризу гђа Ана Хрустановић и амбасадор Босне и Херцеговине гђа Бојана Кондић-Панић, чије је присуство додатно оснажило дух заједништва и јединства српског народа.

Својим присуством вече су увеличали и пуковник Дејан Милосављевић, изасланик Министарства одбране Републике Србије у Француској; гђа Александра Поповић, отправник послова при сталној делегацији Србије у Унеску; гђа Натали Бељански, директор Српског културног центра; гђа Марија Праизовић, координатор српских допунских школа у Француској, Италији и на Малти; г. Давид Јаковљевић, председник Савеза Срба Француске; г. Бојан Стефановић, председник Савеза фолклора Француске; као и представници културно-уметничких друштава „Бисери“, „Младост“, „Оро“ и „Извор“.

Епископ Јустин је захвалио уваженим гостима, а нарочито учесницима програма академије: идејном креатору и приређивачу програма академије г. Марку Матићу, Епархијском хору „Свети Симеон Мироточиви“ под маестралним вођством гђе Марије Ракићевић, оркестру КУД „Извор“ и рецитаторима Викторији Стефановић, Јовани Миленковић, Давиду Пајовићу, Милану Величковићу, Јовану Павловићу, Петри Алексић, Николи Стојановићу.

Главна порука вечери била је снажна и јасна! Српски народ је мали народ у породици европских народа, али поносан и пркосан, који чува своју историју, наслеђе и културу, а самим тим свој идентитет и право на постојање. Срби су широке и гостољубиве словенске душе и отвореног срца у своје народно биће прихватили и културне тековине других европских народа богатећи себе и своје наслеђе. За Србе, Косово и Метохија није, нити ће икада бити, само део територије или парче земље коју сељак са муком и у зноју обрађује, за Србе је Косово и Метохија корен, срце и душа народног бића, поприште где се брани и српска, али и европска култура. Косово и Метохија је свето место где су Свети кнез Лазар и мученици косовски предали у аманет својим наследницима истину о Косовском завету да је носе и чувају у својим генима и срцу сведочећи и другима пут ка небеском царству Христовом. Ова порука одјекнула је кроз срца свих присутних, подсетивши их на значај заједништва и очувања културног наслеђа и неговања културе сећања и незаборављања, јер докле год памтимо дотле постојимо и живимо.

Извор: Епархија западноевропска

Најновије вести