Зворник у знаку јединства и духовне радости

Published On: 08/07/2024

У знаку јединства и духовне радости, у Старом храму у Зворнику, служена je 7. јул 2024. године света архијерејска Литургија поводом празника Рођења светог Јована Крститеља. Литургију су служили преосвећена господа митрополити Фотије зворничко-тузлански и Петар преспанско-пелагонијски, уједно и администратор аустралијско-новозеландски, гост из Македонске Православне Цркве.

Верни народ Зворника окупио се у порти храма где је митрополите дочекао старешина храма, протојереј-ставрофор Славенко Томић, уз друге свештенике и ђаконе. Овај догађај имао је посебан значај јер је обележавао славу Старог храма, једног од важних духовних центара у региону.

Митрополит Фотије се у својој беседи обратио сабраном народу, нагласивши значај Светог Јована Крститеља као последњег пророка Старог Завета и првог пророка Новог Завета. „Свети Јован је тај који је указао на Христа као Месију речима: ‘Гле, ево Јагње Божије које узима на себе грех света’“, истакао је митрополит.

​Високопреосвећени Владико, браћо у Христу, часни оци, уважени градоначелниче, господо, куме, драга браћо и сестре, добро дошли данас овде у храм Рођења Светог Јована Крститеља. Овај благословени и величанствени храм у Зворнику недавно је прославио 200 година постојања, уз посету нашег Патријарха са Архијерејима. На тој прослави смо служили вечерње богослужење и посветили овај храм, а сутрадан смо освештали велики и дивни Саборни храм.

Радујемо се данашњем дану и празнику Рођења светог Јована Крститеља. Његов подвиг и јеванђелско дело морамо увек имати на уму, јер је он последњи пророк Старог Завета и први пророк Новог Завета, који је наговестио долазак Спаситеља. Када је мноштво људи дошло на Јордан да се крсти, међу њима је био и Господ Христос. Други га нису препознавали док Свети Јован није показао на Њега рекавши: „Ево Јагње Божије које узима на себе грех света“.

Свети Јован нам је учитељ смирења, покајања и подвига. Живео је у пустињи у скромности и испосништву, носећи одећу од камиље длаке. Његово велико смирење и дело у историји Цркве су непроцењиви. Иако су људи мислили да је он Месија, Свети Јован је смирено говорио да није он Христос, већ да за њим иде јачи од њега, коме није достојан ремена на обући одвезати. Он је учитељ покајања и правог духовног живота, који нас усмерава на самога Христа. Свети Јован Крститељ је пострадао сведочећи Христа и изобличавајући безбожног Ирода, говорећи му да не може имати жену брата свога. Црква благосиља брак, али постоје правила и типик како се може ступити у брак. Телесно сродство до деветог колена и духовно сродство, као кумство, су препреке браку до деветог колена. Данас се то често занемарује и људи који су у духовном сродству улазе у брак, али морамо то вратити у исправно стање.

Честитам и захваљујем свима који су допринели обнови овог храма. Храм је сада осликан и порта уређена, захваљујући труду нашег намесника, оца Милоша, братства овог храма – протојереја Славенка и новопридошлог оца Драгана. Видљиви су плодови њиховог братског рада. Желим још једном да захвалим Богу и да призивамо Светог Јована у нашим молитвама. Имао сам прилику да видим мошти Светог Јована у руском манастиру Пантелејмону на Светој Гори. Видети мошти онога за кога је сам Господ рекао да је највећи човек рођен на земљи је било величанствено искуство.

Извор: Митрополија зворничко-тузланска

Најновије вести