АКТУЕЛАН БРОЈ 1308 од 15.9.2021.


Православље бр. 1308 (15. септембар 2021. године)

Нови број новина Српске Патријаршије, доноси:

ДОСТОЈАН! ΆΞΙΟΣ! ДОСТОИН!
– Устоличење Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија – За ове дане и за овај догађај молили смо се Богу да добијемо на челу ове древне светосавске епископије достојног архијереја. И Господ је преко Сабора Архијереја Српске Православне Цркве, који се управља Духом Светим, услишио наше молитве.

Изашао је Господ у сусрет нашим молитвама и нашим жељама и ми смо за предстојатеља ове велике и важне за нашу Цркву, и за читаво Православље, добили великог мужа, онога кога смо желели, кога смо измолили – Владику Јоаникија. Честитам вам на тим испуњеним молитвама и жељама у лично, у име пуноће Српске Православне Цркве, али и у име пуноће Цркве Христове!... Ја сам стога, браћо и сестре, јемац да је ваш нови Митрополит истински човек. Он јесте Србин православни, али је пре тога, за то време и после тога хришћанин православни. То значи да воли свој српски народ, али у Христу и кроз љубав према свом народу воли сваког човека и све народе света, јер сви су позвани да буду Христос, да буду Црква Његова. За Митрополита Јоаникија, као и за његовог духовног оца, а рекох већ нашег заједничког учитеља, блаженог спомена митрополита Амфилохија, важи онај једноставан закључак Апостола Павла, који је и закључак свих нас: Нема више Јудеја ни Јелина, нема више роба ни слободног, нема више мушког ни женског, јер сте сви ви један човек у Христу Исусу, беседио је између осталог, Патријарх српски Порфирије на великом догађају, устоличењу Митрополита Јоаникија (4. и 5. септембар 2021., Подгорица, Цетиње), у свештени трон митрополитâ црногорско- приморских.

– Хиротонија Епископа хвостанског Јустина (Јеремића), викара Патријарха српског Патријарх српски Порфирије началстововао је 11. септембра у старом Саборном храму Св. архангела Михаила у Београду свечаним чином наречења архимандрита Јустина (Јеремића) за Епископа хвостанског, а 12. септембра 2021. у Саборном храму Св. Саве на Врачару светој архијерејској Литургији и свечаном чину хиротоније изабраног и нареченог високодостојног архимандрита Јустина (Јеремића) у чин Епископа хвостанског, викара Патријарха српског.

– Сећање на прошлост је сећање на будућност –Српски Патријарх је стигао 13. септембра 2021. у манастир Св. Јована Крститеља у Јасеновцу поводом обележавања Данâ Светих новомученика Јасеновачких и успомене на осамдесетогодишњицу оснивања концентрационих логора смрти у Јасеновцу. На овом месту извршени су најстрашнији, уму неразумљиви и недоступни злочини које су извршили усташе над недужним људима из српског, јеврејског и ромског народа, али и из хрватског народа. Наравно да је највише било оних који су били православне вере. И све то што су вршили злотвори, вршено је на основу тадашњих закона. Међутим, логика Божја је другачија од логике људске. Управо тамо где је велико страдање, ту је и благодат велика. И управо тамо где недужни страдају то место Господ благодаћу својом претвара у свето место, у место молитве. И за нас Јасеновац заиста јесте пре свега место молитве. Из тог разлога никада се овде нисмо сабирали да бисмо се бавили бројкама, математиком, да бисмо се бавили доказивањем ко је коме више зла нанео, јер знамо да је на овом месту, али и на сваком другом сличном месту, изневерен Бог, а осрамоћен човек, осрамоћен људски род... (Патријарх српски Порфирије)

– 950 година од битке код Mанцикерта – политичка употреба историје у савременој Турској – Прослава годишњице битке код Манцикерта (тур. Malazgirt), у којој су Велики Селџуци победили војску Византије, из године у годину у Турској добија све више на значају. Реч је о догађају који се у науци различито вреднује по питању значаја и последица....

– Хрватски концентрациони логор Јасеновац: Жртве заслужују истину – Овај чланак представља једну од многобројних реакција, како домаћих и међународних институција и организација – Министарство спољних послова Републике Србије, Музеј жртава геноцида из Београда, Јад Вашем (Јерусалим), ЈУ Спомен-подручје „Јасеновац“ из Хрватске – тако и истакнутих историчара и појединаца који се баве истраживањем геноцида и других масовних злочина почињених на подручју Европе током Другог светског рата, на чланак извесног „Давида Голдмана“ објављеног у листу „Јерусалем Пост“ 14. августа 2021. године...
ИЗДВАЈАМО
Устоличење Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија

Стр. 7-14 - Прилог са устоличења Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија
Хиротонија Епископа хвостанког г. Јустина (Јеремића)

ДОСТОЈАН! ΆΞΙΟΣ! ДОСТОИН! - Стр. 17-24.
Интервју Патријарха српског за Радио-Светигору

Стр. 32-36 - Молим се за све, независно ко је ко
Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.

spc.rs
:::