5.2018

Број: 1227Из овог броја издвајамо текст Фонд за школу којом се зида држава који можете преузети и прочитати путем интернет сајта.


Преузмите часопис

Садржај: 2 Светли дани наше радости СА РАСПЕТОГ КОСОВА И МЕ­ТОХИ­ЈЕ
4 1958/59. година: Манастири и монаштво
6 У СЛУЖБИ БОГУ И РОДУ
8 Црква је мајка Срба на Косову и Метохији
12 Из мученичке смрти у вечан живот
14 Изванредни Златни беочуг за животно дело додељен протојереју-ставрофору др Сави Б. Јовићу
16 Јадранка Јовановић: Сваки дан је нови изазов
20 Урош Предић у СА­НУ: Марамица мајке на умору
22 О теониму Исус Христос БОГОСЛОВЉЕ
26 Духовности и духовност БИБЛИЈСКЕ ТЕМЕ
30 Библијски бестијаријум: паун
34 Тоталитаризам и наука ХОДИМ И СВЈЕДОЧИМ
36 Најновија творевина ЧОВЕКОЉУБЉЕ
38 Обележен празник Христовог Васкрсења у Црквеној кухињи

Насловну страницу овог броја краси фотографија начињена на радионици православног иконописа одржаној у Лос Анђелесу, у организацији издавачке куће Епархије западноамеричке „Севастијан прес“ од 12. до 15. марта 2018. године. Током радионице проф. др Јоргос Кордис, чувени савремени иконописац из Грчке, представио је полазницима византијски иконопис и православну црквену уметност, показавши им и како у пракси настаје једна православна икона.
У овом броју Вашу пажњу скрећемо на текст Марине Марић о томе да ли Српска Православна Црква и Срби могу да опстану на Косову и Метохији, текст Биљане Цинцар Костић о Урошу Предићу, као и на интервју са Јадранком Јовановић и текст протојереја Александра Михаиловића о „духовностима“ и духовности. Милена Стефановић пише о пауну у Светом Писму, а протонамесник Горан Мићић прилаже покушај антрополошко-богословске егзегезе јеванђељске приче о Марти и Марији... Лела Марковић наставља да пише о знаменитим Призренцима – овога пута кроз текст о Димитрију Младеновићу Мишетовићу.
Од овог броја Православља доносимо и рубрику у којој ћемо читаоце извештавати о активностима Верског добротворног старатељства, а као и раније, о новим издањима и културним дешавањима читаоце информишемо кроз краће натписе у припадајућим рубрикама. Исто важи и за вести из живота наше Цркве... Овај број новина Српске Патријаршије представљамо „у новом руху“ – у новом дизајну, осмишљеном према савременим нормама и критеријумима, дизајну попут онога који одликује водеће светске листове. Желећи вам свако истинско добро од Васкрслог Господа, још једном ускликнимо у овим данима наше радости: ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ

Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.