12.2018

Број: 1241Из овог броја издвајамо текст Епископ стобијски Г. Давид: Свете Тајне - учествовање створеног у нествореним који можете преузети и прочитати путем интернет сајта.


Преузмите часопис

Садржај: Протођакон др
Дамјан С. Божић 2. РЕЧ ДВЕ УЗ НАСЛОВНУ СТРАНУ
Бљесак живота и пламен вере
4. Са распетог Косова и Метохије
У СУСРЕТ БОЖИЋУ
Разговарала 8. протојереј-ставрофор Гојко Перовић
Слободанка Грдинић Уђимо у пост као нови људи
ДОГАЂАЈ
11 Слава Саборне цркве у Београду
ДОГАЂАЈ
12. Манастир Дечани: Сви смо духовно
рођени и одрасли на Косову и Метохији
Сања Пановић РЕЧ ДВЕ СА...
14. др Александар Раковић
Марина Марић ПОВОДИ
21. Принц поезије, човек који говори Богу –Јован Дучић
ДОГАЂАЈ
24 Стогодишњица завршетка Великог рата
и присаједињења Српске Војводине
Краљевини Србији
ПОВОДИ
27. Крсна слава Прве бригаде Копнене војске
Јелена Јеж РЕЧ ПАСТИРА
31. Претвитер Глигорије Марковић
Крст, место жртве
КУЛТУРА
Биљана Цинцар–Костић 34. Неуништиви музеј – Страдање и
опстајање (1918–2018)
Милена Стефановић ИЗ ПОСЕБНОГ УГЛА
36. Музеји – „храмови“ новог доба
Протојереј-ставрофор Васо Томић ХОДИМ И СВЈЕДОЧИМ
40. О употреби ријечи
ЧОВЕКОЉУБЉЕ
41. Посета Дому за одрасла инвалидна лица


БЉЕСАК ЖИВОТА И ПЛАМЕН ВЕРЕ

„За мене је отац Денис диван човек и свештеник који зна шта жели у својој пастирској служби. Он је непоколебив Христов слуга који се никада није плашио да ће се „упрљати“ свакодневним дужностима. Једном речју, он је смеран човек; човек без лукавства, човек који је одувек знао како се “обратити и постати као дете“ зарад Царства Божјег.“ Протојереј Томас Хопко.

Бољи и достојнији од мене су говорили на одру блажено-уснулог проте Драгољуба Дениса Павићевића, једном од оне ретке свештеничке сорте чије урођено апостолство и дубоко интелектуално поштење изазива, бар је у мени изазивало, нешто много више од поштовања. Неку врсту дечачког дивљења. Такође, није за чуђење што су сви свештеници на челу са Епископима Лонгином и Иринејом, употребили метафору ”духовни светионик”. Владика Лонгин, Владика Иринеј, прота Недељако Лунић, прота Никола Чеко и прота Дарко Спасојевић. Сви они су се сложили да је прота Денис волео Бога и живео за Цркву и да је био бљесак живота и пламен вере...

Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.