3.2019

Број: 1247Из овог броја издвајамо текст Oрден Светог деспота Стефана Лазаревића дугогодишњем декану Православног богословског факултета у Београду који можете преузети и прочитати путем интернет сајта.


Преузмите часопис

Садржај: 2. РЕЧ ДВЕ УЗ НАСЛОВНУ СТРАНУ - Наћи мир ума испуњавајући вољу Божију

4 Са распетог Косова и Метохије - ДУХОВНИ АПЕЛ

7 Епископ зворничко-тузлански Фотије: Чувајмо своје православље и светосавље 800. ГОДИНА СПЦ

10 Епископ бачки Иринеј: Осам векова Српске Цркве

ЦРКВЕНО ШКОЛСТВО

12 Вредан јубилеј нашег црквеног школства

КАТИХЕТИН УГАО

16 Веронаука и биоетика

КОСОВО И МЕТОХИЈА КРОЗ ИСТОРИЈУ

20 Лепота сачувана у песми

ПОВОДИ

24 Oрден Светог деспота Стефана Лазаревића дугогодишњем декану Православног богословског факултета у Београду

БИБЛИОТЕКЕ ФРУШКОГОРСКИХ МАНАСТИРА

28 Библиотека манастира Старо Хопово

ИЗ ПОСЕБНОГ УГЛА

29 Амерички секуларизам

ПОВОДИ

35 Поводом 160 година од рођења сликара Павла – Паје Јовановића

ХОДИМ И СВЈЕДОЧИМ

38 Судије,сужњи гријеха

ДУХОВНЕ ЦРТИЦЕ ИЗ МЕЛБУРНА

42 Христос је одговор за све

ВЕЛИКИ ПОСТ У НАШЕМ ЖИВОТУ

43 Пост и наше доба

45. СВЕТ КЊИГЕ

др Александар Ђаковац Небески Јерусалим и секуларно царство

У овом броју Православља, читајте – духовни апел Епископа зворничко-тузланског Фотија у тексту под насловом: „ Чувајмо своје православље и светосавље“.

Поводом обележавања великог јубилеја наше помесне Православне Свете Цркве – 800 година од њене аутокефалности, и 193. годишњице најстарије српске књижевне, научне и културне институције одржана је Свечана седница у Матици српској у Новом Саду. У овом броју новина читајте репортажу са тог догађаја.
Још један вредан јубилеј обележавамо ове године –160 година од почетка изучавања Руског језика у црквеним школама. О томе пише професор др Ксенија Кончаревић.
У Рубрици „Катихетин угао“, у тексту под називом: „Веронаука и биоетика“, вероучитељ Владимир Пекић пише о овој најмлађој дисциплине етике и темама које се у вези са њом обрађују на часовима веронауке.
Наша стална сарадница, Лела Марковић, у Рубрици „Косово и Метохија кроз историју“ пише о лепоти сачуваној у песми – о Тути Јоргушовој. Ко је била Тута, зашто су јој песме посвећене, читајте у овом, првомартовском броју новина Српске патријаршије.
Славица Лазић пише о дугогодишњем декану Православног богословског факултета Универзитета у Београду, протојереју-ставрофору професору др Предрагу Пузовићу, који је недавно одликован од стране Његове Светости Патријарха српског Иринеја Орденом Светог деспота Стефана Лазаревића.
Прота др Велибор Џомић пише у Рубрици „из посебног угла“ о Америчком секуларизму, а стефан Радојковић о утисцима са изложбе „Свети новомученици Јасеновачки у светлу Васкрсења“, која је одржана у оквиру обележавања 77. годишњице Новосадске рације, у Културном центру Новог Сада.
Вашој пажњи препоручујемо и текст Љиљане Миљковић о сликару Паји Јовановићу, поводом 160 година од његовог рођења.
Како је уобичајено о различитим црквеним и културним дешавањима, новим издањима књига и годишњицама, обавештавамо вас кроз натписе у одговарајућим рубрикама...

Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.