4.2019

Број: 1249Из овог броја издвајамо текст Ексклузивни интервју: Митрoполит кијевски и целе Украјине Онуфрије који можете преузети и прочитати путем интернет сајта.


Преузмите часопис

Садржај: 2. РЕЧ ДВЕ УЗ НАСЛОВНУ СТРАНУ
Промена душе, а не неба

4 Са распетог Косова и Метохије

ПОВОДИ

7 Сећање на дане страха Пригрлимо нашу Отаџбину! Наша снага је само у јединству! (Патријарх Иринеј)

9 ДОГАЂАЈ

Највише црквено одликовање проф. др Танасковићу На ползу свог Отачаства

10 МОЋ РЕЧИ

О моћи речи и сили уздржања

РАЗГОВОР

13 Ексклузивни интервју: Митрoполит кијевски и целе Украјине Онуфрије

КАТИХЕТИН УГАО

17 Пост – ванредно стање

КРОЗ ЧАСНИ ПОСТ

19 Делатна мудрост

ДОГАЂАЈ

21 Обележен Дан сећања на погром на Косову и Метохији

ИНТЕРВЈУ

23 Мило Ломпар Одбрана је с животом скопчана

КОСОВО И МЕТОХИЈА КРОЗ ИСТОРИЈУ

27 Димитрије Чемерикић Неуморни сакупљач блага српског језика

ИЗ ЕПАРХИЈА СПЦ

29 Четврт вијека од откривања темеља манастира Ступље

ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО

41 Посета дому Школе за ученике оштећеног вида „Вељко Рамадановић“ Школа која отвара „прозор у свет“

ВЕЛИКИ ПОСТ У НАШЕМ ЖИВОТУ

44 Посни „стил живота“

ПРВОАПРИЛСКИ БРОЈ "ПРАВОСЛАВЉА" НОВИНА СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ (БР. 1249 - 1. МАРТА 2019)


У овом, првоаприлском, броју Православља, новина Српске патријаршије, Вашој пажњи препоручујемо – текст о Сећању на дане страха, у којем преносимо беседу Његове Светости Патријарха српског Иринеја, са државне церемоније обележавања двадесет година од почетка НАТО агресије на СРЈ, која је одржана 24. марта у Нишу. На ползу свог Отачаства, извештај са доделе највишег Црквеног одликовања Ордена Светог Саве, проф. др Дарку Танасковићу. У запису о овим данима Великочасног поста, проф. др Ксенија Кончаревић за новине Српске патријаршије говори о моћи речи и важности и сили уздржања.

Вашој пажњи препоручујемо и ексклузивни интервју Николаја Сапсаја са Митрoполитом кијевским и целе Украјине Онуфријем, у којем Митрополит између осталог каже: „Неизмерно смо захвални Српској Православној Цркви на ставу о црквеној кризи у Украјини“, као и извештај о обележавању Дана сећања на погром на Косову и Метохији.

Са професором др Милом Ломпаром, разговарала је Славица Лазић. Редовни професор на Филолошком факултету у Београду је, за Православље, између осталог рекао: „Какве сврхе има велики споменик Стефану Немањи у Београду, ако се у исти час одричемо Косова и Метохије?
Само као параван за један политички и историјски суноврат. Кључни отпор може пружити СПЦ: у овим околностима – једино још она.“
О најмањем и најскровитијем манастиру Епархије бањалучке, манастиру Ступље, којем ових дана обележавамо четврт века од откривања његових темеља на граници општина Прњавор, Челињац и Теслић, пише протосинђел Платон Јовић.
Свој утисак после читања недавно објављене књиге доцента Маје Николић „Јелена Драгаш Палеологина – последња царица Ромеја“, нам преноси мр Биљана Цинцар–Костић...

Како је уобичајено о различитим црквеним и културним дешавањима, новим издањима књига и годишњицама, обавештавамо вас кроз натписе у одговарајућим рубрикама.

Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.