5.2019

Број: 1251Из овог броја издвајамо текст Васкршња посланица Српске Православне Цркве, о Васкрсу 2019. лета Господњег који можете преузети и прочитати путем интернет сајта.


Преузмите часопис

Садржај: 2. ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА

ПОВОДИ

8 Револуција Господа Христа

ЛАЗАРЕВА СУБОТА

12 – Крсна слава Патријарха Иринеја

ПОВОДИ

13 „Косово и Метохија су свенационални приоритет“

ПОВОДИ

17 Осана на висинама, благословен Који долази у име Господње!

РАЗГОВОР СА...

20 Архимандрит Захарија (Захару) Лични односи са ближњима у светлу односа
са васкрслим Господом

РАЗГОВОР

25 Тома Фила, адвокат Изузетан чувар тајни

У СПОМЕН ЧАСНИХ ЛИКОВА

29 Владика Јован – најмаркантнија личност свога времена

ПОВОДИ

32 Сабрање у име Божје сведочити делима

ХРИШЋАНСТВО НА БАЛКАНУ

34 Древно хришћанство на Балкану: најранији трагови

БИБЛИОТЕКЕ ФРУШКОГОРСКИХ МАНАСТИРА

38 Библиотека манастира Раваница у Врднику

СВЕТ КЊИГЕ

39 Свети Сава у Боки

ИЗ АРХИЕПИСКОПИЈЕ

42 Освештане просторије Архива Српске Православне Цркве

ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО

44 Посета Милосрдне секције ВДС-а Дому „Јован Јовановић Змај“

ДУХОВНЕ ЦРТИЦЕ ИЗ МЕЛБУРНА

39 Вера у ”нешто”

Свим читаоцима и сарадницима новина Српске патријаршије Православље
честитамо највећи хришћански празник

Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!


У овом броју Православља, новина Српске патријаршије читајте:
Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског Иринеја коју, са свим архијерејима Српске Православне Цркве – упућује свештенству, монаштву и свим синовима и кћерима наше Свете Цркве: благодат, милост и мир од Бога Оца, и Господа нашега Исуса Христа, и Духа Светога,
уз радосни васкршњи поздрав: Христос Васкрсе!
О историјској посети Патријарха Иринеја јужној српској покрајини, у тексту под насловом: „Косово и Метохија су свенационални приоритет“, пише протојереј-ставрофор Стојадин Павловић.
Разговор са архимандритом Захаријем из манастира Светог Претече у Есексу, у тексту под насловом: „Лични односи са ближњима у светлу односа са васкрслим Господом“. Овај интервју се први пут појављује пред српским читаоцима љубазношћу игуманије Jeфремије и сестринства Светог Стефана из Врања.
Своја искуства, размишљања и запажања адвокат Тома Фила изнео је у аутобиографији „Завршна реч“. На промоцији књиге Патријарх српски је ову књигу упоредио са „Ратом и миром“ – да ли је породица Фила играла велику улогу у свом времену и зашто је заволела српски народ, тако силно, да их реч великосрби чини поносним, читајте у тексту који потписује Славица Лазић.
Поводом 30 година од упокојења Епископа шабачко-ваљевског Јована (Велимировића), Марина Марић пише текст: „Владика Јован – најмаркантнија личност свога времена.“
О Светосавској мисионарској заједници при храму Светог пророка Јеремије у Врбовцу, пише Лела Марковић.
О најранијим траговима хришћанства на Балкану, пише Велибор Мартиновић, а у Рубрици Свет књиге, о делу Васка Костића, „Свети Сава у Боки“, пише Глиго Бјелица.
Како је уобичајено о различитим црквеним и културним дешавањима, годишњицама, обавештавамо вас кроз натписе у одговарајућим рубрикама.

Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.