6.2019

Број: 1254Из овог броја издвајамо текст Патријарх српски Иринеј у посети Антиохијској Патријаршији који можете преузети и прочитати путем интернет сајта.


Преузмите часопис

Садржај: 2. САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Званична и мирна посета Његове светости Патријарха српског г. Иринеја Православној Цркви Антиохије и свег Истока 1–7. јуна 2019.

5 ДОГАЂАЈ

Патријарх Иринеј у посети Антиохијској Патријаршији

ДОГАЂАЈ

22 Спасовдан - слава српске престонице

23 ПОВОДИ

Митрополит Амфилохије: Први пут у историји атеиста покушава да ствара своју цркву!

ИЗ ЖИВОТА ЦРКВЕ

24 Представљен зборник радова „Пренос моштију светог Луке у Смедереву“

РАЗГОВОР СА...

25 Протопрезвитер-ставрофор Гојко Перовић: Живот је поклон. Ред је да на тај поклон узвратимо, како најбоље и највише умијемо!

СТАРА СРБИЈА

30 Духовни живот хришћанског становништва Северне Македоније 1557–1766. године

РЕЧ-ДВЕ СА…

32 Проф. др Милош Ковић: Косовски завет је потврда Светосавског завета

ИЗ ПОСЕБНОГ УГЛА

36 Eутаназија и етика доказивања

ПОВОДИ

39 На многаја љета: 20 година архијерејског служења епископа будимљанкско-никшићког Јоаникија

ПРИКАЗ

42 Приручници за савремену црквену проповед

44 Конкурс за упис у I разред богословијâ СПЦ за 2019/20. школску годину

ИЗАШАО ИЗ ШТАМПЕ ДУХОВСКО-ВИДОВДАНСКИ БРОЈ "ПРАВОСЛАВЉА" - НОВИНА СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ (БР. 1254, 15. ЈУН 2019)

Заједничко саопштење за медије Српске Православне Цркве и Антиохијске Православне Цркве и свега Истока, дато поводом посете Патријарха српског Иринеја и делегације Српске Православне Цркве Антиохијској Патријаршији.
У званичној и мирној посети Православној Цркви Антиохије и свег Истока, Његова Светост Патријарх српски Иринеј и делегација СПЦ су боравили од 1–7. јуна 2019. године. У овом, јунском, броју новина, читајте сажет извештај са овог значајног пута, који смо морали прилагодити новинском формату Православља, али који је пропраћен и бројним, јединственим фотографијама које одишу величанственим колоритом и душом дочека који је приређен Првојерарху српском и делегацији СПЦ. Читајте реаговање Митрополита црногорско-приморског Амфилохија на потезе државних власти у Црној Гори у тексту под насловом: Први пут у историји атеиста покушава да ствара своју цркву!

У Рубрици Разговор са..., читајте текст катихете Бранислава Илића који је на животна питања тражио одговоре од протопрезвитера-ставрофора Гојка Перовића, ректора Цетињске богословије.

О духовном животу хришћанског становништва Старе Србије, тачније Северне Македоније 1557–1766. године, за новине Српске патријаршије пише др Радован Пилиповић. Са проф. др Милошем Ковићем, историчарем, о косовско-метохијском бићу, у тексту: Косовски завет је потврда Светосавског завета, разговарала је Славица Лазић. Протојереј-ставрофор Зоран Андрић из Минхена за Духовско-видовдански број Православља, разматра у Рубрици Из посебног угла перспективе и значења питања еутаназије у данашњем свету.
А, поводом: 20 година архијерејског служења Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија пише проф. Предраг Вукић.
„Обрадовани смо преводима важне омилитичке грађе двојице врсних стваралаца на пољу ангажоване теологије“, написао је протојереј проф. др Љубивоје Стојановић за Православље, а поводом изласка из штампе књига Приручници за савремену црквену проповед, проте Славка Зорице, дугогодишњег професора и инспектора српских православних богословија. Како је уобичајено о различитим црквеним и културним дешавањима, годишњицама, обавештавамо вас кроз натписе у одговарајућим рубрикама...

Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.