7.2019

Број: 1255Из овог броја издвајамо текст презвитера Марка Обрадовића "Говори Господе слуга Твој те слуша" који можете преузети и прочитати путем интернет сајта.


Преузмите часопис

Садржај: 2. РЕЧ-ДВЕ УЗ НАСЛОВНУ СТРАНУ

Повратак себи: На путу за Дамаск

4 АКТУЕЛНО: ЦРНА ГОРА Нема прекњижавања црквене имовине

АКТУЕЛНО: ЦРНА ГОРА

7 Поштујмо завјештања духовних и народних великана

12 НА ПБФ Рехабилитација Јустина Поповића на Београдском Универзитету

ПОВОДОМ 800-ГОДИШЊИЦЕ АУТОКЕФАЛНОСТИ СПЦ

14 Српска Црква као политички фактор у Аустријском царству

РЕЧ-ДВЕ СА...

19 Јеромонах Серапион (Восковојник) Носите бремена једно другог

ИЗ ПОСЕБНОГ УГЛА

24 Тројичиндански сабор у Подгорици Говори Господе слуга Твој те слуша

РАЗГОВОР СА...

28 Архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац Сведочимо радост васкрсења Христовог

СВЕТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ

33 Шести међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“ 2019.

ПОВОДИ

35 Митрополит Амфилохије Није снага у броју, већ у Господу

ИЗ ПОСЕБНОГ УГЛА

39 Застрашујући атак на права и достојанство личности (Ставови Руске
Православне Цркве о еутаназији)

СВЕТ КЊИГЕ

44 Представљање књиге „Црногорски сепаратизам“

СВЕТ КЊИГЕ

46 Растко Јовић Динамика хришћанског идентитета

ИЗ ШТАМПЕ ЈЕ ИЗАШАО ЈУЛСКИ БРОЈ "ПРАВОСЛАВЉА" - НОВИНА СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ (БР. 1255, 1. ЈУЛ 2019)

У овом броју Православља, новина Српске патријаршије читајте:
О актуелним дешавањима у Црној Гори и проблемима који су задесили Митрополију црногорско–приморску прота Велибор Џомић пише у тексту под насловом: Нема прекњижавања црквене имовине.
Поводом 125 година од рођења и 40 година од смрти Јустина Поповића, одржана је међународна конференција „Мисао и мисија Светог Јустина Поповића“ са које, за новине Српске патријаршије, извештај доноси један од учесника, др Зденко Ширка са Карловог Универзитет у Прагу.
Поводом 800-годишњице аутокефалности СПЦ, за јулски број Православља пише др Срђа Трифковић, у тексту под насловом: Српска Црква као политички фактор у Аустријском царству.
Са јеромонахом Серапионом из Спасо–преображенског манастира у Мурому, који нам саветује: „Носите бремена једно другога“, разговарао је Јован Хонда.
И даље на трагу актуелних збивања у Црној Гори, доносимо текст презвитера Марка Обрадовића, који у Рубрици Из посебног угла, пише о Тројичиданском сабору у Подгорици и између осталог каже: „Само из незнања наш народ верује да ће својом нацијом спасти душе своје, а не вером и делима у име Свете Тројице, у Име Господа нашега Исуса Христа.“
У манастиру Драганац на Косову и Метохији нашу веру чувају и Богу служе отац Иларион и монаси. Архимандрит Иларион (у народу га зову Дечанац), оживео је са својом монашком братијом стари манастир Драганац, који је градио цар Лазар, како кажу књиге, али и легенде и посветио га
својој ћерки Драгани. Са братијом ове богомоље разговарала је Биљана Живковић.
Одржан је шести међународни фестивал духовне музике у Нишу, „Музички едикт“ 2019. Какво је то фестивалско, раскошно надметање било, у тексту под насловом: „Све што дише нека хвали Господа“, пише Хаџи Јаков Милутиновић.
Поводом молитвеног обележавања Видовдана у манастиру Грачаница на КиМ, Свету Архијерејску Литургију, 28. јуна ове године, служио је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије који је поручио: „Није снага у броју, већ у Господу!“
У Рубрици Свет књиге, представљамо вам два изузетна и нова остварења писане речи: „Црногорски сепаратизам“ др Александра Раковића и књигу: „Динамика хришћанског идентитета“ др Растка Јовића.
Како је уобичајено о различитим црквеним и културним дешавањима, годишњицама, обавештавамо вас кроз натписе у одговарајућим рубрикама...

Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.