8.2020

Број: 1281Из овог броја издвајамо текст Архиепископ катарски Макарије: Црква у Црној Гори пролази кроз Голготу; Васкрсао је народ и Црква се пројавила у својој слави и сили! који можете преузети и прочитати путем интернет сајта.


Преузмите часопис

Садржај: 2 САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Митрополија црногорско-приморска: Влада само појачала утисак да јој се не може вјеровати

7 ПОВОДИ

100 година Миланковићеве теорије о климатским променама Великан српске и светске науке

РЕЧ-ДВЕ СА...

10 Архиепископ Макарије: Црква у Црној Гори пролази кроз Голготу; Васкрсао је народ и Црква се пројавила у својој слави и сили!

У СУСРЕТ ПРАЗНИКУ

14 Поводом свештеног спомена на Светог Пророка Илију, Преображење Господње и Успеније Пресвете Богородице

АКТУЕЛНО

17 Антиохијски Патријарх Цaриградском: Уз Вас смо, Брате и Саслужитељу

ТЕМА БРОЈА

18 Судбина Свете Софије: Симбол Православља под оштрим ударом

ТЕМА БРОЈА

23 Ердоганово „ускрснуће“ Свете Софије

ДУХОВНОСТ

26 Свете Тајне: Учествовање створеног у нествореним

СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКАНЕ

29 Деведесет година од упокојења Патријарха Димитрија Павловића (1846–1930)

ПОВОДИ

33 Са вером и љубављу приступите

ДУХОВНОСТ

40 Канонска оправданост јединствености обичаја Крсне славе – Дух Предања

СВЕТ КЊИГЕ

42 Пред најновијом књигом проте Саве Б. Јовића


ПРЕД ВАМА ЈЕ АВГУСТОВСКИ ДВОБРОЈ "ПРАВОСЛАВЉА" (БР. 1281-1282, 1-15. АВГУСТ 2020)

На фотографији која краси насловну страну августовског двоброја Православља види се детаљ из храма Свете Софије из Цариграда која се као симбол Православља нашла на оштром удару. Византијска базилика, храм Премудрости Божије Света Софија у Истамбулу, некадашњем Цариграду, од 24. јула ове године поново је претворена у џамију. О судбини Свете Софије која је, „као узор свих Божијих цркава, у целом свету и у свим вековима, по други пут у својој историји, постала џамија и у којој је већ била прва заједничка молитва (џума)“, о томе коју и какву поруку свету овим поступком је послао турски председник Ердоган, за најновији број новина Српске патријаршије говоре др Дарко Танасковић исламолог и некадашњи амбасадор при УНЕСКО и др Александар Раковић виши научни сарадник Института за новију историју Србије у тексту који је уједно и тема овог броја. Овој теми је посвећен и текст Данка Страхинића, историчара, који доноси реакције на Ердоганово „ускрснуће“ Свете Софије. Поводом одлуке турских власти да ремек-дело византијске уметности, цркву посвећену Божанској Премудрости претвори у џамију, Патријарх Великог града Антиохије и свег Истока Јован X упутио је поруку подршке Његовој Светости васељенском Патријарху Вартоломеју, чија столица је управо у Цариграду. Поруку у целости доносимо у овом броју.

За овај број новина са Архиепископом катарским Макаријем (Јерусалимска Патријаршија) о ситуацији у којој се налази Митрополија црногорско-приморска разговарао је катихета Бранислав Илић, у тексту под насловом: „Црква у Црној Гори пролази кроз Голготу; Васкрсао је народ и Црква се пројавила у својој слави и сили!“

Ове, 2020. навршава се 100 година од објављивања теорије Милутина Миланковића о климатским променама која је објављена у његовој књизи у Паризу под насловом: Математичка теорија топлотних промена изазваних Сунчевим зрачењем. У овом броју читајте о животу овог знаменитог српског и светског научника из пера мр Славка Максимовића, председника Друштва „Милутин Миланковић“.

Његово Преосвештенство Епископ стобијски и мјестобљуститељ струмички Давид (Нинов), за Православље пише о значају Светих тајни и њиховом благодатном дејству у животу Цркве.

– Потреба нашег човека је да осети проповед Божије речи и доживи призив Цркве, а најновија књиге протојереја-ставрофора др Саве Б. Јовића одговара на изазов прослављања откривеног Бога који је у једном делу нашег народа друге половине XX века био заборављан, пише др Радован Пилиповић у приказу тек објављене књиге проте Саве, Будимо деца светлости.
Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.