10.2020

Број: 1286Из овог броја издвајамо текст Разговор са архимандритом Димитријем, игуманом манастира Тумане који можете преузети и прочитати путем интернет сајта.


Преузмите часопис

Садржај: 2 У СПОМЕН ЧАСНИХ ЛИКОВА

Владика Милутин је носио Христа у срцу свом

6 У СРПСКОМ ЈЕРУСАЛИМУ

Зидови страха

ИЗ ЖИВОТА ЦРКВЕ

8 Обнављање Немањићких задужбина

У СУСРЕТ ПРАЗНИКУ

10 Преподобна Параскева – подвижница достојна похвале

РЕЧ-ДВЕ СА...

14 Архимандритом Димитрије Плећевић: Чуда нису и не могу бити центар духовног живота

ПОВОДИ

18 Шести научни скуп „Новомученици: Полиперспектива”

20 СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКАНЕ

Поводом 150 година од упокојења архиепископа и митрополита карловачког и патријарха српског Самуила Маширевића (1864–1870)

ЈУБИЛЕЈ / ПОВОДИ

23 330 година од Велике сеобе

ПОВОДИ

28 100 година Миланковићеве теорије о климатским променама - Врхунац стваралачког и духовног рада

СЕЋАЊЕ

32 Седамдесет девет година од страдања Светих новомученика крагујевачких - Уђите у рај децо бесмртности

ДУХОВНОСТ

36 Помени Славе кроз светосавско наслеђе

СВЕТ КЊИГЕ

41 Неугасива бакља руске књижевности

У СПОМЕН ЧАСНИХ ЛИКОВА

45 Поводом 65 година од устоличења епископа Лонгина (Томића) на трон Епархије зворничко-тузланске (1955–1977)

ПОКРОВСКИ БРОЈ "ПРАВОСЛАВЉА" (БР. 1286. 15. ОКТОБАР 2020)

У новом броју Православља, новина Српске Патријаршије, читајте:

Владика Милутин је носио Христа у свом срцу - молитва за душу једног од најомиљенијих архијереја Српске Цркве данашњице, Епископа ваљевског Милутина, од чије се земаљске кончине навршило шест месеци, била је повод величанственог скупа у храму Васкрсења Христовог у Ваљеву. Зидови страха - како живети свакодневни живот у српском Јерусалиму, у Призрену. Провалници су прескочили малу ограду поред олтара у цркви Покрова Пресвете Богородице у Бабином Мосту код Обилића. Стајали су на костурници српских војника страдалих у Првом светском рату, док су одваљивали крстолике гвоздене решетке на прозору с јужне стране. „Већа штета за нас мештане и за све православне хришћане је тај нематеријални део, тај страх. Ако неко проваљује у цркву, нико се неће осећати безбедно у свом дому“.

Чуда нису и не могу бити центар духовног живота - игуман обитељи манастира Тумане у Епархији браничевској, архимандрит Димитрије (Плећевић), за новине Српске Патријаршије одговара на питања о животу те монашке заједнице и о црквеном животу уопште. Врхунац стваралачког и духовног рада - о најпродуктивнијим и најчудеснијим годинама живота и рада чувеног српског и светског научника Милутина Миланковића. Уђите у рај децо бесмртности: 79 година од страдања Светих новомученика крагујевачких, о страхоти масакра у Крагујевцу и околним селима с краја октобра 1941. године. Са једне стране, брзина, хладноћа и ефикасност убица, састав и старост јединица Вермахта, образовање и професије немачких заповедника и, са друге стране, мирноћа Светих новомученика крагујевачких који су „као јагње на клање“ (Ис. 53, 7) ишли у смрт, узраст и занимања стрељаних, као и владање у сатима и данима пред страдање, читавом догађају дају димензију која сведочи да се не ради само о још једном у низу ратних злочина у историји човечанства.

Свет књиге - Предговор Митрополита загребачко-љубљанског г. Порфирија руској књизи „Свете српске жене“, приказ зборника у којем су приказана најпотпунија житија српских светитељки у чијим подвизима се огледају искрена вера, побожност, љубав, пример молитве и бриге о ближњима...
Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.