2.2021

Број: 1294Из овог броја издвајамо текст Приступна беседа Његове Светости Патријарха српског г Порфирија, изговорена на дан устоличења који можете преузети и прочитати путем интернет сајта.


Преузмите часопис

Садржај: 2 Изабран 46. наследник трона Светога Саве Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Порфирије

8 Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Порфирије — Животопис —

14 Патријарх српски Г. Порфирије о Олуји, Косову и Метохији, Србима у Хрватској и Словенији, Православној гимназији у Загребу... Косово нас не сме делити

17 Патријарх српски Г. Порфирије: О суживоту, дијалогу, екуменизму...

23 Патријарх српски Г. Порфирије: Вера, одлучност и љубав надахњују и охрабрују

24 Беседа Патријарха српског Г. Порфирија на устоличењу 18. фебруара 2021. године у Саборној цркви у Београду

27 Православни и васцели хришћански свет честита избор Патријарху Порфирију

30 Патријарх српски Г. Порфирије: О српско-хрватским односима, Степинцу,
Цркви у Словенији...

32 Патријарх српски Г. Порфирије о скорашњем земљотресу: Нека нас ово искуство умудри

33 Патријарх српски Г. Порфирије о изграђивању мира и поверења у региону: Црно-бели свет познатог и прљавог медијског казалишта

41 Патријарх српски Г. Порфирије о Косову и Метохији: Без Косова нисам сигуран да српски народ има будућност

КОСОВО И МЕТОХИЈА

42 Две деценије од терористичког напада у Ливадицама

СВЕТ КЊИГЕ

43 ЦРКВА 2021

СВЕТ ФИЛМА

45 Контроверзни српски филм о Холокаусту није анти-хрватска пропагандаНОВИ БРОЈ "ПРАВОСЛАВЉА" - НОВИНА СРПСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ ПОСВЕЋЕН ЊЕГОВОЈ СВЕТОСТИ ПАТРИЈАРХУ СРПСКОМ Г ПОРФИРИЈУ (БР. 1294, 22. ФЕБРУАР 2021. ЛЕТА ГОСПОДЊЕГ)

Нови број новина Српске Патријаршије Православље:

Изабран је 46. наследник трона Светога Саве, Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Порфирије. Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве на свом заседању 18. фебруара 2021, у Спомен Храму Светог Саве у Београду изабрао је Његово Високопреосвештенство Митрополита загребачко-љубљанског др Порфирија за Патријарха српског. Одмах после избора служено је благодарење и произнесено многолетствије Архиепископу пећком, Митрополиту београдско-карловачком и Патријарху српском Господину Порфирију. Звона на Храму Светог Саве на Врачару огласила су се неколико минута пре 16 часова означавајући да је изабран 46. Патријарх српски.

Његову Светост Патријарха српског Порфирија даруј Господе Својој Светој Цркви у миру, здрава и читава, часна, дуговјечна и да правилно управља ријечју Истине Твоје! Достојан, на многе године!

ДОСТОЈАН!Нови број новина Српске Патријаршије, поред извештаја са избора и устоличења Свјатјејшег Порфирија доноси његов животопис, као и неколико пригодних текстова који представљају досадашње деловање новог српског Првојерарха.

У новом броју Православља можете читати шта је Патријарх српски Г. Порфирије рекао о Олуји, Косову и Метохији, Србима у Хрватској и Словенији, Православној гимназији у Загребу, о суживоту, дијалогу, екуменизму, прошлогодишњим литијама у Црној Гори, култури сећања, јасеновачким жртвама, релативизацији зла, српско-хрватским односима, кардиналу Степинцу, Цркви у Словенији, скорашњем земљотресу у Хрватској, изграђивању мира и поверења у региону...

Вашој пажњи препоручујемо и текст Рорија Јеоманса о филму Дара из Јасеновца, као и ауторски текст др Радована Пилиповића о недавно изашлом из штампе Календару Црква....

Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.