О употреби ријечи
А ми мислимо да са нама свијет отпоче и да ће са нама скончати, а из пророкове јадиковке видимо да убијање језиком траје откако и човјек на Земљи. Ја, заиста, немам ријечи којом бих довољно јасно исказао сву озбиљност, одговорност, управо, убитачност ријечи људске. И сам, препустивши се површности и лакоћи сваковрсној, потегнем, понекад, и изговорим непотребну, немудру и убитачну ријеч.

Отуда је ово што слиједи опомена и мени колико и другима. Ријеч људска је светиња. Тим даром обдарио нас је Створитељ наш да се њоме разликујемо и разлучујемо од сваковрсног другог створења Његовог. Али, ријеч је изазов и одговорност. Не опомиње ли нас Господ наш да ћемо за сваку ријеч коју речемо дати одговор на дан Суда. Својим ријечима бићемо оправдани или осуђени (Мт. 12, 36-37).

А ја управо и желим да укажем на лакоћу којом ми изговоримо опаку ријеч. Осудимо човјека без саслушања и без икаквог доказа упрљамо га; олако и неразумно речемо за њега тешку и убитачну ријеч, и он, не знајући, носи жиг прљавости и срама; једе са нама и пије и, можда, добро мисли и о себи и о нама, а сви виде оно што он није и не зна да други мисле да је.

Када се неким начином увиди и открије да је лаж бачена на њега, касно је. Он се никада довољно опрати не може да би потпуно повратио своју чистоту. Ово беспримјерно блаћење нас као свеколиког народа сви болно осјећамо у душама својим и знамо да ако икад истина и прозбори и прожубори, она нећемоћи бити довољно јака и јасна да спере сву прљаву ријеку лажи која нас је запљуснула. Отуда, ваљда због те олаке и неразумне употребе ријечи, ријеч се људска истрошила, отрцала, ублиједила. Не носи више собом тежину којом је некад везивала и обавезивала. Уствари, наше ријечи више свједоче нас, ко смо и какви смо, неголи оне о којима ми своја свједочанства изричемо. Како би нам Христос, данас, као и својим савременицима, некад, љутито подвикнуо: „Породи аспидини, како можете добро говорити кад сте зли!“ Па би нам рекао да од сувишка срца уста говоре. „Добар човјек из добре ризнице износи добро, а зао човјек из зле ризнице износи зло“ (Мт. 12, 34-35).

Сврха ових мојих ријечи је опомена мени, прије свих, понављам, и свима другима, да добро пазимо; три пута мјеримо, а једном сијечемо, како каже наш народ, прије но што ријеч изустимо те не буде више наша и не могнемо је повратити и укротити. „Смрт и живот у власти је језика“ (ПрС, 18, 21), вели премудри Соломон. Ово разумијевамо вишеструко. „Уби ме прејака ријеч“, рече наш пјесник. Да пазимо да не убијамо прејаком ријечју, а да и сами не страдамо за вавијек са убицама у аду пакленом.

Наиме, колико год ми били склони на олако баратање ријечима, Господ ће своја мјерила примјењивати кад нас за наше ријечи буде судио. Када премудри Соломон набраја на шта Господ мрзи и шта је гад души његовој, половина од тога односи се на ријечи. „Језик лажљив и руке које проливају крв праву“ (ПрС, 6, 16-17 ) у једнакој су равни пред Господом. На срце које кује зле мисли, ноге које брзо трче на зло, на лажног свједока који говори лаж мрзи Господ, ко замеће свађу међу браћом, гад је души Његовој (ПрС, 6, 16-19).

Зато, опоменимо се, уразумимо се. Схватимо да језик може да буде лијек (ПрС, 12, 10), да је здрав језик дрво животно (ПрС, 15, 4), али исто тако да језик може бити стријела смртна (Пс.52, 2), оштар као мач (Пс. 64, 34). Послушајмо премудрог Соломона кад нам каже: „Немој наглити устима својим и срце Твоје да не буде брзо изговорити што пред Богом, јер је Бог на небу, а ти си на земљи; зато нека буде мало ријечи твојих“ (Проп. 5, 2).

Протопрезвитер-ставрофор Василије Томић


Православље (бр. 1241)Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.