О једној (не)правилности у изговору молитве Царе небески
Наиме, реч је о обраћању: Царе небески, Утешитељу, Душе истине. Овако стоји у Служебнику (издање Светог Архијерејског Синода СПЦ 1998, стр. 54). Реч “Душе“ је исписана са великим почетним словом. Тако је и у Сужебнику из 2007 (стр. 14). У јелинском тексту стоји τό Πνεΰμα τής αληθείας (ΙΕΡΑΤΙΚΟΝ, издање из 2009, стр. 46). У црквенословенском тексту пише дүшє ѝстины (Часословъ, издање Светог Архијерејског Синода СПЦ 2009, 24). Ако погледамо начин писања почетних слова у реченичком току на црквенословенском језику, видећемо да се у богослужбеним књигама и речи као што су Господ, Бог, Тројица, Христос, пишу малим словом. Тиме је јасно зашто је у овом језику и реч обраћања Духу Светом исписана малим почетним словом.

Дакле, реч је о Духу истине, а не о души истине. Стога је посебно важно обратити пажњу на изговор. Уколико употребимо краткосилазни акценат ( ̏ ) чућемо да је реч о обраћању Духу Светом. Употребимо ли дугоузлазни акценат ( ˊ ) личиће као да се обраћамо души. Испада да се у том случају молимо души. О непредањском карактеру овакве ситуације нема потребе говорити ништа више од тога до да се упозори на исповедање идолопоклоништва.

Обраћајући се Духу Светом ми остајемо на тлу црквеног Предања, као и граматичке исправности. Важност је посебно наглашена чињеницом да је ово молитва која се изговара на почетку Свете Литургије скоро у целом годишњем богослужбеном кругу.

Свети Оци су често наводили аналогију да у односу према Богу треба имати пажње и усрдности бар онолико колико бисмо имали према неком овоземаљском владару када би се нашли у његовој близини. Наш Господ је Цар над царевима. Не тражи од нас да Га се плашимо, али би било лепо да покажемо љубав и пажњу када Му се обраћамо.

Јереј Александар Р. Јевтић

*Објављено "Православљу" (бр.1200, 15. март 2017)Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.