Епископ Иринеј: Ми славимо Видовдан: то није пораз – то је победа, то није само историјски догађај – то је духовни подвиг!

Епископ новосадски и бачки Г. др Иринеј на Видовдан 2020. Лета Господњег: Ми славимо Видовдан: то није пораз – то је победа, то није само историјски догађај – то је духовни подвиг!

Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, владика Иринеј је казао да о Косовском боју обично говоримо као о давном догађају, али да је то догађај који и данас траје, који није завршен. Трајао је сваког дана од 15. јуна 1389. године, а, ево, траје и до сада. Како ствари стоје и наша историја у будућности биће обележена и косовским страдањем, али и славом мучеништва и духовном победом над свим непријатељима – видљивим и невидљивим. Свети великомученик кнез Лазар није ишао у рат да би освајао туђе земље и народе, нити из мржње према било којем другом народу, али је ишао да живот свој, ако треба, положи за светињу вере православне. Није Свети кнез Лазар – како неки међу нама мисле, посебно самозвана интелектуална елита – национални мит од којега ми правимо црквени култ. Све је пре истина него такво схватање. Напротив, ми прослављамо чисто духовни догађај и духовну победу. Поред светиње вере ту је било питање одбране људских живота, од детета до старца. Свети кнез Лазар полази не да буде поражен него да победи, али је спреман на сваки исход. Зато народни песник, потпуно у духу Јеванђеља, схвата да је то била битка и опредељење за Царство небеско. Зато ми славимо Видовдан: то није пораз – то је победа, то није само историјски догађај – то је духовни подвиг, навео је Епископ бачки г. Иринеј.Такође, Његово Преосвештенство је додао да од нас умногоме зависи да ли ћемо бити на духовном путу Светога кнеза Лазара и Светога Саве. На путу Завета наших предака који су били спремни да на страшном месту стоје и да се боре за вечне и непролазне вредности – за светињу вере и живота. На нама је да се увек молитвено обраћамо Светоме кнезу Лазару, да верујемо да бој на Косову – пре свега на духовном бојном пољу, али и на све могуће друге начине – није завршен и неће бити завршен ако ми будемо верни Господу Христу и Косовском и Светосавском Завету, нагласио је владика Иринеј.Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.