„Мисија и исихијаˮ - тема новог јулско-августовског 374. Броја

МОЛИТВЕНО УКРЕПЉЕЊЕ МИСИОНАРА

Основни образац хришћанске мисионарске делатности дат је у Светом Јеванђељу, у коме нам је Господ Исус Христос својим божанственим поукама, примером и делима оставио јасна усмерења. Кључна порука је сажета у завршном делу Матејевог Јеванђеља које се чита на чину Светог крштења. Та порука гласи: Идите и научите све народе крстећи их у име Оца, и Сина, и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио (Мт 28, 19–20). Свештеник Георгије Максимов, ревносни руски мисионар нашег времена, примећује да је ова реченица својеврсна „последња заповест“. Оно што, са своје стране, можемо додати јесте да је за испуњење ове заповести потребна и припрема која, поред чврсте и чисте вере, подразумева молитвено делање. - (извод из уредничког уводника)

У радости празника Рођења Светог Јована Пророка, Претече и Крститеља Господњег из штампе је изашао нови 374. Број„Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Овај четврти број у 2020. години доброте Господње, посвећен је теми „Мисија и исихијаˮ. Са садржајем овог броја црквену јавност путем радијâ „Светигораˮ (Митрополија црногорско-примроска), „Беседаˮ (Епархија бачка) и "Источник" (Епархија ваљевска) упознао је катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора овог мисионарског гласила задужен за односе са медијима. Православни мисионар сведочи реч љубави Божје, а благодарећи нашем уреднику и неуморним сарадницима реч Божја долази свих оних који су гладни и жедни истине и правде Божје, истакао је члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ, задужен за односе са медијима. Садржај овог броја недвосмислено сведочи о односу мисије и исихије, јер истинске мисије нема без молитвеног темеља и угледања на свете апостоле који си оджали ону заповест коју им је Спаситељ упутио пославши их да васколиком свету сведоче и проповедају спасоносну реч Божју, истакао је катихета Бранислав Илић.

Звучни запис - радио Беседа:

Звучни запис - радио Светигора:https://svetigora.com/katiheta-branislav-ilic-radio-svetigora-i-celokupna-misionarska-delatnost-vase-mitropolije-svedoce-o-odnosu-misije-i-isihije/

Звучни запис - радио Источник:

САДРЖАЈ:*РЕЧ УРЕДНИКА: "Молитвено укрепљење мисионара"

*ИСТОРИЈА ХРИШЋАНСТВА: Шести Васељенски Сабор

*МАТЕРИК: Света мученица Полихрона, мати Светог Георгија

*У ДИЈАЛОГУ СА АТЕИЗМОМ: Алтруизам — несебично понашање „себичног гена“

*ХРИШЋАНСКА ЕТИКА: „Браћо моја, свештеници, чувајте се!“ (1. део)

***ТЕМА БРОЈА:***

*Протонамесник Александар Јевтић: Нека се светли светлост ваша пред људима

*Катихета Владимир Пекић: Срж и пракса мисије и исихије

*Виктор Вицановић: Шта је исихија?

*Разговор са Петком Луковић, катихетом Прве београдске гимназије: Ако заиста волимо Бога, неће нам бити тешко да волимо ближњега!

*Катихета Бранислав Илић: Мисија и исихија — богослужбени карактер црквене мисије

*Др Ђорђе Вуковић: О сусрету цара Душана и Светог Григорија Паламе

*СРПСКА ТРАДИЦИЈА И ОБИЧАЈИ: „Фенечки бисери“

*ПАРОХИЈАНИ: Трагом вере кроз електротехнику

*ЛИТУРГИЈСКА ЗАЈЕДНИЦА: Љубав се љубављу враћа и умножава

*СВЕТА ЗЕМЉА: Манастир Свете горе, Синај

*СВЕТА ГОРА: Скит пророка Илије (Свето-илински скит)

*ИЗ ИСТОРИЈЕ УМЕТНОСТИ: Библијски бестијаријум: Једнорог

*САВРЕМЕНО БОГОСЛОВЉЕ: Плурализам између либерализма и конзервативизма — богословско поимање

*ХРИШЋАНСКА КЊИЖЕВНОСТ:Духовна лира Момчила Настасијевића

*ПОЕЗИЈА: Препис необјављене песме познатог сликара

*ПОЕЗИЈА:Уснуо је у Господу диван владика и човек који је Богу посветио земаљски век

*ПОЕЗИЈА:Вратити БогаРедакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.