Протојереј-ставрофор др Милош Весин: Koсово извор српске православне радости и снаге

Дом културе „Грачаница“ организовао је 19. јула 2020. године трибину „Koсово извор српске православне радости и снаге“, на којој је говорио протојереј-ставрофор др Милош Весин из Чикага. У својој изузетно надахнутој и инспиративној беседи проф.др Милош Весин најпре је одговорио на питање на чему он заснива реални оптимизам Косова и косовског питања.


„Стара Србија, Косово и Метихија није ни прошлост, ни садашњост него је то камен темељац нашег трајања, али истовремено небоземни знак који нам указује где је пут и који је то пут који води у будућност. Оно највредније што имамо на КиМ је, пре свега, нераскидива веза између свих наших светиња толиких цркава, манастира, капела и гробаља“, истакао је професор Весин.

Он је говорио и о проблему Албанаца и неминовности живота Срба и Албанаца, ако не, како је рекао, једни са другима онда једни поред других.

„Колико год да вам је тешко и да вам се учини да је и небо далеко а људи још даље, да вас нико не разуме, да је све више проблема а вас можда све мање, нас када дођемо са других простора света, не може а да не обрадује чињеница коју чусмо на многим местима да се све више српске деце рађа у многим српским местима на КиМ“, нагласио је проф. Весин.

Предавањем у Дому културе у Грачаници проф. др Милош Весин, парох јужночикашки, завршио је седмодневну посету јужној српској покрајини, чији је главни циљ, како је истакао, да људима у дијаспори пренесе како живе Срби на Косову и Метохији.Аутор емисије: Слободанка ГрдинићРедакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.