НОВИ БРОЈ„ПРАВОСЛАВНОГ МИСИОНАРАˮ ПОСВЕЋЕН СВЕТОЈ ТАЈНИ ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА
НА ИСЦЕЉЕЊЕ ДУШЕ И ТЕЛА

Међу многобројним светоотачким описним одређењима Цркве, издваја се оно које је описује као својеврсну духовну бању Витезду (уп. Јн 5, 2–4). У том смислу, благодат Духа Светог, која у Цркви обитава у пуноћи, препорађа човекову душу и исцељује њене ране, под условом да у бањски „третман“ човек ступа на прави начин, који подразумева веру и посебан начин живота. На тај начин се лече болести унутрашњег човека, са кога се постепено скида губа греха и страсти. Истовремено, богомдане енергије којима је нова бања Витезда преиспуњена чине да се некада залечују и телесне бољке људи, што обично називамо чудима. Света тајна Јелеосвећења је, у најужем смислу речи, посебан светотајински дар који обједињује обе поменуте врсте човековог (из)лечења у литургијском окриљу Цркве. - (извод из уредничког уводника)

У попразничним данима празника Воздвижења Часнога и Животворнога Крста, из штампе је изашао нови 375. Број„Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Овај пети број у 2020. години доброте Господње, посвећен је теми „Света тајна Јелеосвећењаˮ. Са садржајем овог броја црквену јавност путем радијâ „Светигораˮ (Митрополија црногорско-примроска), „Беседаˮ (Епархија бачка), „Гласˮ (Епархија нишка) и "Источник" (Епархија ваљевска) упознао је катихета Бранислав Илић, члан уређивачког одбора овог мисионарског гласила задужен за односе са медијима. Септембарско-октобарски број „Православног мисионара“ који се налази пред нама, у катихетском смислу нас подсећа на важност светотајинског живота, као живог живота и као благодатног „дисања“ Цркве. У том духу централна тема овог броја је посвећена значају и указивању на правилно поимање свете тајне Јелеосвећења. Поред тога, овај број читаоцима нуди велики број текстова, разговора и бројних прилога који чувају основну нит „Православног мисионара“, а то је да еванђелско семе дође до срдаца свих који су гладни и жедни вечне и непролазне речи Божје, истакао је члан уређивачког одбора „Православног мисионараˮ, задужен за односе са медијима.

Звучни запис - радио Беседа:

Звучни запис - радио Светигора:https://svetigora.com/katiheta-branislav-ilic-redakcija-pravoslavnog-misionara%CB%AE-je-molitveno-uz-mitropolita-amfilohija/


Звучни запис - радио Источник:

Звучни запис - радио Глас:http://www.radioglas.rs/Newsview.asp?ID=5284

САДРЖАЈ:*РЕЧ УРЕДНИКА: На исцељење душе и тела

*СВЕТИ ОЦИ ТУМАЧЕ СВЕТО ПИСМО: Недеља 31. по Педесетници (Лк. 18, 35-43)

*МАТЕРИК: Света мученица Голиндуха

*ИСТОРИЈА ХРИШЋАНСТВА: Седми Васељенски Сабор

*ХРИШЋАНСКА ЕТИКА: Хришћани у дијаспори – капелани или мисионари?

*У ДИЈАЛОГУ СА АТЕИЗМОМ: Реципрочни алтруизам

ТЕМА БРОЈА*Протонамесник Александар Јевтић: Света тајна Јелеосвећења некад и сад

*Катихета Бранислав Илић: Света тајна Јелеосвећења и њен значај у хришћанском етосу

*Свети Владика Николај: Беседа о тајни Јелеосвећења

*Срећко Петровић (превод са енгелског): Јелеосвећење – ранохришћанска сведочанства

*Др Ђорђе Вуковић: Стари српски писци о Јелеосвећењу

*ВИШЕДЕТНЕ ХРИШЋАНСКЕ ПОРОДИЦЕ: Породица Беатовић

*ХРИШЋАНСКИ ЖИВОТ: Разговор са Леном Ковачевић – Да постанемо као једно у молитви!

*ХРИШЋАНСКИ ЖИВОТ: Неочекивана гошћа – врло лична размишљања о смрти

*СВЕТА ЗЕМЉА: Манастир Светог Георгија Хозевита

*СВЕТА ГОРА: Скит Свете Ане

*СВЕТИЊЕ СПЦ: Обнова цркве Светог Пантелејмона у Призрену

*ХРИШЋАНСКА КЊИЖЕВНОСТ: Осећање природе и мисао о чулној
љубави – Слово љубве деспота Стефана Лазаревића

*ЛИТУРГИЈСКА ЗАЈЕДНИЦА: Литургијска заједница Требиња

*ИЗ ИСТОРИЈЕ ЦРКВЕНЕ УМЕТНОСТИ: Библијски бестијаријум – аспида

*МИСИОНАРСКИ ИЗЛОГ: Српски мислиоци о хришћанским основама монархије

Редакција: +381 11 30–25–116
Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113
e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата
Почетна страна
Уредништво
О страници
О новинама
Сарадници
Претплата
Контакт
АРХИВА

Православље – новине Српске Патријаршије излазе са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Православље издаје Информативно-издавачка установа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве. Главни и одговорни уредник је протођакон др Дамјан С. Божић. Први број Православља изашао је 15. априла 1967. године. Новина излази сваког првог и петнаестог у месецу, за јануар и август двоброј. Годишња претплата за нашу земљу је 1700 динара, полугодишња 850. Појединачни примерак Православља кошта 90 динара. Претплата за нашу земљу може се уплатити на благајни Српске Патријаршије, Краља Петра 5, или на текући рачун, а о начину претплате можете се информисати путем телефона: Редакција: +381 11 30–25–116, Претплата: +381 11 30–25–103, 30–25–113, e–mail: pravoslavlje@spc.rs – редакција и pretplata@spc.rs – претплата.